Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Izrael je znepokojen protikřesťanskými nápisy před návštěvou papeže

Ze světa / vlu / ČTK / 8. května 2014 21:20
Izrael je znepokojen protikřesťanskými nápisy před návštěvou papeže

Ilustrační foto: modlící se Židé u Zdi nářků v Jeruzalémě
Autor: Flickr.com / Edoardo Costa / Creative commons

Jeruzalém - Římskokatolická církev v Jeruzalémě, která se připravuje na návštěvu papeže Františka plánovanou na tento měsíc, vyjádřila znepokojení nad výhružnými nápisy na křesťanských objektech. Církev z protikřesťanských nápisů podezírá židovské extremisty, napsala dnes agentura Reuters.

V pondělí se kupříkladu ve východním Jeruzalémě na sloupu centra Notre Dame, kde se má papež koncem května rovněž zastavit, objevil nápis "Smrt Arabům, křesťanům a všem, kdo nenávidí Izrael".

Izraelský list Haarec napsal, že izraelské bezpečnostní síly se obávají, že by židovští radikálové mohli provést nějaký velký zločin namířený proti křesťanskému obyvatelstvu či institucím, aby přitáhli pozornost médií během papežovy pouti. Policie podle deníku dostala nařízeno, aby připravila opatření na ochranu křesťanských objektů a shromáždila informace o aktivitách židovských extremistů.

Papež František je v regionu očekáván v období od 24. do 26. května, kdy navštíví Jordánsko, západní břeh Jordánu a Jeruzalém. Tam se setká s duchovním vůdcem ortodoxních křesťanů patriarchou Bartolomějem.

Papež, který má podobně jako jeho předchůdci Jan Pavel a Benedikt přátelské vztahy s židovskými náboženskými vůdci, se rovněž v centru Notre Dame sejde s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Západní břeh Jordánu a východní Jeruzalém, tedy území obsazená Izraelem ve válce s Palestinci v roce 1967, jsou svědkem nárůstu vandalských útoků na mešity, domovy Palestinců a křesťanské kláštery označovaných jako "price tag útoky". Jejich autory jsou ultranacionalističtí Židé, kteří je považují za formu odplaty vládě, která má podle nich "platit cenu" (price tag = cenovka) za jakékoli omezování židovských osad na palestinské půdě.

Agentura Reuters uvedla, že letos bylo nahlášeno takových útoků již 14 a že jejich počet prudce stoupl poté, co izraelská armáda zničila stavby v jedné z předjordánských osad zbudované bez vládního povolení. Ministr vnitra Jicchak Aharonovič a ministryně spravedlnosti Cipi Livniová ve středu uvedli, že požádají vládu, aby skupiny stojící za těmito útoky klasifikovala jako teroristické organizace. To by umožnilo zadržování jejich členů bez soudu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)