Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán popřel údajné vyšetřování Bertoneho za zpronevěru

Ze světa / vlu / ČTK / 21. května 2014 6:33
Vatikán popřel údajné vyšetřování Bertoneho za zpronevěru

Kardinál Tarsicio Bertone
Autor: Wikipedia.org / Vid Gajšek / Creative commons

Berlín - Vatikán dnes popřel tvrzení německého deníku Bild, podle nějž prokuratura zahájila vyšetřování bývalého státního sekretáře Tarcisia Bertoneho kvůli údajné zpronevěře 15 milionů eur (412 milionů Kč) z vatikánských účtů. Tvrzení odmítl také sám Bertone, podle kterého byla dotyčná transakce zcela v pořádku. Uvedla to agentura ANSA.

"Proti kardinálu Bertonemu neprovádíme žádné úkony trestního řízení," řekl mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

Deník Bild se při svém tvrzení odvolával na neoficiální zdroj z papežského dvora. Peníze měl Bertone údajně převést na účet bývalého ředitele veřejnoprávní televize RAI, Ettora Bernebeiho. Transakce měla prý proběhnou přes nesouhlas Vatikánské banky.

Bertone byl kritizován už za aféry, které vypluly na povrch během osmileté éry papeže Benedikta XVI. Z funkce, která je ve Vatikánu obdobou ministerského předsedy, ho odvolal nový papež František už loni v srpnu, což byla první nejzásadnější změna ve vedení Vatikánu.

Za Bertoneho éry církev čelila sérii skandálů kolem odhalení sexuálního zneužívání dětí kněžími či úniku důvěrných dokumentů o korupci a mocenském boji v centrální správě Vatikánu. Osmasedmdesátiletý italský kardinál, kterého do funkce státního sekretáře vybral Františkův předchůdce v roce 2006, byl podle svých kritiků hlavním viníkem toho, že se církev dosud nedokázala s těmito aférami vypořádat.

Bertoneho působení ve funkci zpochybnila například předloňská aféra známá jako Vatileaks. Komorník Benedikta XVI. tehdy vynesl z Vatikánu citlivé dokumenty týkající se korupce a mocenských intrik na nejvyšších místech kurie (vatikánské vlády). Bertone byl údajně mezi lidmi, na něž dokumenty ukazovaly.

Jeho jméno zaznělo i při projednávání případu Vatikánské banky, kterou italské úřady vyšetřují kvůli podezření z praní špinavých peněz. Bývalý prezident banky měl přitom velmi blízko právě k Bertonemu.

Bertone papeže naposledy podráždil v posledních týdnech, když vyšlo najevo, že si za obrovské peníze zřizuje ve vatikánském paláci San Carlo luxusní byt o rozloze bezmála 700 metrů čtverečních. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)