Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Libanonský maronita má doma potíže kvůli návštěvě Izraele

Ze světa / vlu / / 26. května 2014 17:35
Libanonský maronita má doma potíže kvůli návštěvě Izraele

Maronitský patriarcha z Antiochie Bišár Raj
Autor: Wikipedia.org / Piotr Rymuza / Wikimedia Commons

Tel Aviv - Hlava největší křesťanské komunity libanonských křesťanů patriarcha Bišára Raj je na návštěvě Izraele. Je prvním libanonským náboženským představitelem, který zavítal do Izraele od jeho založení v roce 1948. Raj cestu podnikl v době papežovy návštěvy Blízkého východu přes velkou kritiku doma, napsala agentura AP. Izrael a Libanon jsou oficiálně ve válečném stavu.

Jeho největší kritik - libanonský šíitský Hizballáh - Rajovy kroky označil za zastřený pokus o normalizaci vztahů. Hizballáh je proti dohodě s Izraelem a jeho vojenské křídlo proti Izraeli bojovalo naposledy v roce 2006. Některé libanonské sdělovací prostředky Rajovu cestu označily za "historický hřích".

Raj svou cestu považuje za putování ke kořenům křesťanství. "Přijeli jsme sem, abychom posílili svou víru," řekl Raj, který dnes navštívil maronitskou farnost v Jaffě, zavítal rovněž do jednoho kláštera u Jeruzaléma.

Raj doprovázel papeže při jeho nedělním programu v palestinském Betlémě. Papež je od nedělního odpoledne v Izraeli, ale zde se od něj libanonský patriarcha odpojil a má vlastní program.

Izraelsko-libanonské vztahy jsou zatíženy dlouhými konflikty. Izrael vyklidil obsazené nárazníkové pásmo na jihu Libanonu až po 18 letech v roce 2000. Roku 2006 svedl s Hizballáhem na severu měsíční válku, při níž padlo na 1200 Libanonců a 160 Izraelců. Libanon svým občanům nedovoluje cestovat do Izraele ani navazovat s ním obchodní vztahy. Maronitský klérus je ale z tohoto pravidla vyjmut, aby mohl udržovat kontakty s křesťany v Izraeli. Maronitů je v Izraeli podle Vatikánu kolem 11.000, v Libanonu jich žije asi 900.000.

Maronitský ritus pochází ze 7. století. Nese jméno syrského poustevníka z pátého století Marona. Sídlo má v Antiochii a jeho hlava má titul patriarcha Antiochie a celého Východu. Jeho kněží se mohou ženit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)