Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Súdánská křesťanka odsouzená k oběšení porodila ve vězení

Ze světa / juml / ČTK / 27. května 2014 16:22
Súdánská křesťanka odsouzená k oběšení porodila ve vězení

Súdánská lékařka Meriam Ishagová na svatebním fotu se svým manželem
Autor: internet/idea.de

Chartúm - Súdánka odsouzená k trestu smrti za konverzi ke křesťanství dnes porodila ve vězení holčičku. Výkon trestu bude podle britské listu The Telegraph nejméně o dva roky odložen, aby se žena mohla o dítě starat.

Soud dospěl k rozsudku nad sedmadvacetiletou Meriam Ishagovou 15. května. Dostala možnost vrátit se k islámu, ale odmítla to. Usmrcena má být oběšením.

Dle listu žena porodila své druhé dítě ve vězeňské nemocnici. "Neodvezli ji ani do nemocnice, musela porodit na vězeňské klinice," sdělil její právník. Na zprávu o porodu čekal před věznicí s manželem odsouzené. "Matce i dítěti se daří dobře, je kruté ocitnout se v takové situaci," sdělil agentuře AFP západní diplomat v Chartúmu.

Žena se narodila v rodině muslimského otce. Na svou obhajobu prohlásila, že byla svou matkou vychována jako ortodoxní křesťanka, protože její otec s nimi údajně nežil. Zatčena byla již v srpnu 2013 za smilstvo, letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry. Od února je s ní v cele její první dítě - dvacetiměsíční syn. Její muž Daniel Wani je invalida a potřebuje invalidní křeslo. Nedávno řekl, že je jeho žena v cele připoutána za kotníky.

Počítá se s tím, že se žena o dceru bude moci starat po dva roky, než bude rozsudek vykonán.

Velvyslanectví západních zemí a ochránci lidských práv rozsudek kritizovali, pod petici žádající jeho zrušení se podepsalo už 660.000 lidí. Súdán ale ochránce lidských práv na své území nepouští od roku 2005. Právníci ženy podali ve čtvrtek odvolání k odvolacímu soudu, pokud tam neuspějí, chtějí se obrátit na nejvyšší soud a dále pak na soud ústavní.

Súdán se řídí islámským právem šaría, kolem 95 procent jeho obyvatel vyznává islám.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)