Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci chystají oslavy obnoveného přijímání pod obojí

Domácí zpravodajství / kir / ČCE / 12. června 2014 18:23
Evangelíci chystají oslavy obnoveného přijímání pod obojí

Vysluhováni večeře Páně v evangelickém kostele v kruhu a pod obojí způsobou
Autor: Wikimedia Commons

Praha - Letos na podzim uplyne 600 let od okamžiku, kdy Jakoubek ze Stříbra se svými spolupracovníky v pražských kostelích obnovil při bohoslužbách přijímání večeře Páně pod obojí způsobou. Pražský seniorát Českobratrské církve evangelické k tomuto výročí pořádá v neděli 12. října společnou bohoslužbu s bohatým následným programem. Z tohoto setkání chystá přímý přenos i Česká televize.

Tato bohoslužebná reforma se děla v důsledku Husova kazatelského úsilí o opravdovost křesťanské víry. Hus však sledoval toto dění již s odstupem z kostnického vězení. Všem věřícím bylo podle utrakvistického, kališnického výkladu biblického poselství kromě chleba podáváno také víno z kalicha (označení utrakvisté pochází z latinského sub utraque specie, čili pod obojí způsobou).  Záhy se kalich stal symbolem husitství a později si jej do znaku daly různé protestantské církve u nás.

„Pod obojí pro všechny“ bylo heslem české reformace. „Nejlépe si tento odkaz připomeneme, když ke společenství Kristova stolu pozveme všechny své bratry a sestry ve víře. V našich sborech známe lednová modlitební setkání, při nichž křesťané z různých církví naslouchají Božím slovům a společně se modlí. Večeře Páně však při těchto setkáních slavena nebývá. Letošní 600. výročí pod obojí je vhodnou příležitostí, abychom k jednomu stolu k přijímání chleba a vína pozvali ostatní křesťany,“ říkají Lia Valková, synodní kurátorka Českobratrské církve evangelické a Joel Ruml, synodní senior Českobratrské církve evangelické.

V rámci církví spojených tzv. Leuenberskou konkordií (Církev bratrská, Československá církev husitská, Evangelická církev metodistická, Slezská církev evangelická a.v., s výhradami i Jednota bratrská) je umožněn všem pokřteným přístup ke společnému stolu Páně. „S ostatními protestantskými církvemi žádná podobnou dohodu nemáme, ovšem nemáme ani žádnou zřejmou překážku slavení. Římskokatolická a pravoslavná církev se k účasti svých členů na evangelické večeři Páně stavějí odmítavě, což nám ale nebrání, abychom je pozvali a v co nejširším společenství naplnili Kristova slova: „To čiňte na mou památku,“ doplňuje Joel Ruml.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)