Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev československá husitská si připomene 600 let od úmrtí Jana Žižky. Chystá i Rok české hudby

Domácí zpravodajství / kir / ČCSH / 10. ledna 2024 19:21
Církev československá husitská si připomene 600 let od úmrtí Jana Žižky. Chystá i Rok české hudby

Ilustrační foto: Ústřední budova a kostel Církve československé husitské v Praze 6 postavená v letech 1926-7
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha, Přibyslav - Při slavnostní bohoslužbě k 104. výročí Církve československé husitské konané 6. ledna  v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze uvedl v jejím závěru patriarcha Tomáš Butta do výročí roku 2024. Tento rok je „Rokem české hudby“, 600 let uplyne od smrti Jana Žižky a 100 let od konání I. sněmu této církve.  

Církev československá husitská uzavřela memorandum o spolupráci s Unií českých pěveckých sborů a připravuje kulturní a hudební akce v Praze a na dalších místech v rámci „Roku české hudby“ a projektu „Česko zpívá Smetanu“.

Letošní rok je označován jako Rok české hudby, protože 2. března uplyne 200 let od narození Bedřicha Smetany, 1. května  120 let od úmrtí Antonína Dvořáka, 3. července uplyne 170 let od narození Leoše Janáčka a 4. ledna uplynulo 150 let od narození Josefa Suka.  Jedna z akcí by se měla uskutečnit 8. června v kostele sv. Mikuláše a u Husova pomníku na Staroměstském náměstí v Praze. 

V říjnu tomu bude 600 let, kdy v Přibyslavi zemřel husitský vojevůdce Jan Žižka. Církev československá husitská se zapojuje do akcí s připomenutím této historické postavy českých dějin. Akce se budou během celého roku konat v Trocnově, v Sudoměři, v Táboře, v Praze, v Přibyslavi a na dalších místech.

K 100. výročí I. sněmu Církve československé husitské v roce 1924 bude zaměřena odborná konference, která se připravuje na 21. května 2024 v Praze.

Církev československá husitská byla ustavena 8. ledna 1920 v Národním domě na Smíchově a k jejímu vyhlášení došlo dne 11. ledna 1920 v kostele sv. Mikuláše v Praze na Staroměstském náměstí. Vznikla z hnutí katolického modernismu a v jejím čele stál modernistický kněz Karel Farský. Na I. sněmu v roce 1924 došlo k jejímu ideovému  a duchovnímu formování jako křesťanské moderní církve národního charakteru. Navazuje na náboženský odkaz české reformace a od počátku se hlásí k husitské tradici a postavám, jakými jsou Jan Hus, Jan Žižka i Petr Chelčický.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)