Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plzeň má nového biskupa

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 31. května 2023 17:58
Plzeň má nového biskupa

Lukáš Bujna, biskup CČSH
Autor: www.facebook.com/lukas.bujna.1

Plzeň - 27. května byl na mimořádném volebním diecézním shromáždění ve sboru Kristova kříže v Plzni zvolen biskupem Plzeňské diecéze Církve československé husitské (CČSH) bratr Lukáš Bujna (*1979). Bujna získal 42 hlasů přítomných delegátů. Jeho protikandidátka sestra farářka Eva Mikulecká 16 hlasů. O volbě informuje církev na svých webových stránkách a používá oslovení bratr a sestra, běžné v protestantských církvích i pro biskupy a další představitele církví.

Lukáš Bujna byl před svým zvolením vikářem a tajemníkem biskupa.  Kněžské svěcení přijal v roce 2004 a od té doby působí jako farář v Sokolově. Zaměřuje se na pastoraci seniorů, nemocných a umírajících. Je kaplanem v domově ošetřovatelské péče Dolní Rychnov a jako kněz navštěvuje několik zařízení zdravotní a sociální péče. Je autorem dvou básnických sbírek a připravil k vydání trojdílnou Bohoslužebnou knihu CČSH. Mezi lety 2007–2017 působil jako učitel na Střední zdravotnické škole a vyšší odborné zdravotnické škole v Karlových Varech. V roce 2021 byl jedním ze dvou kandidátů na patriarchu CČSH.

V kněžské službě se soustředí na spiritualitu (modlitbu, duchovní četbu, meditaci, slavení liturgie) i na společenskou angažovanost se zřetelem na praktickou pomoc bližnímu.

Kandidátská řeč Lukáše Bujny byla zveřejněna na jeho osobním blogu: www.mysterion.info. V textu mimo jiné uvádí: "Mou vizí je biskup na cestách, nikoli uzamčený v kanceláři. Biskup, jenž vám zvedne telefon, odepíše na e-mail, navštíví vás v náboženské obci, povzbudí vás a vyslechne si vás. Biskup, jenž otevřeně komunikuje, motivuje duchovní i laické věřící k týmové spolupráci, aktivnímu zapojení a spoluodpovědnosti za církev a její otevřenost pro lidi hledající i pro bližní v nouzi."

Předchůdce nově zvoleného biskupa Filip Štojdl (*1975) rezignoval v březnu letošního roku ze zdravotních důvodů. Ve svém dopise ale uvádí i znechucení z církevní politiky a v pastýřském listě nenaplnění programu, který před léty navrhoval. 

"Klanové" uspořádání církve, které nedovoluje učinit změny k lepšímu, změny, které by znamenaly radikální milost a proměnu, skutečnou hlubokou duchovní obnovu a nezávislost na politické či jakékoliv jiné moci tohoto světa. Ježíš říká, že bez něj nemůžeme činit nic. Ale, co když se jen zaštiťujeme posvátnými jmény jako je Ježíš, víra, láska, Bůh a mnohými dalšími? Co s tím? Program, který jsem před lety navrhoval, nevyšel a asi nikdy ani nevyjde, neboť je příliš idealistický. Osobně mu však věřím a stojím si za ním," napsal mimo jiné Štojdl v souvislosti se svoji rezignací.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)