Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Plzni se bude na Velký pátek veřejně předčítat z Bible, zapojit se může každý

Kraje: Plzeňský / / ČTK / 27. března 2024 11:01
V Plzni se bude na Velký pátek veřejně předčítat z  Bible, zapojit se může každý

Bible (ilustrační foto)
Autor: Wikipedia.org / Amandajm / Creative Commons

Plzeň - V Plzni se bude na Velký pátek opět předčítat Bible. Veřejné čtení v sadovém okruhu u vědecké knihovny pořádá tradičně plzeňská ekumena, což je společenství církví a náboženských skupin působících ve městě a okolí. Do čtení se může zapojit každý, kdo si buď předem zarezervuje čas, nebo i kolemjdoucí, kteří se mohou přihlásit až na místě. ČTK to řekl předseda plzeňské ekumeny Karel Řežábek. Poprvé se v Plzni veřejně před Velikonocemi předčítalo z Bible v roce 2009, s výjimkou pandemie koronaviru se akce konala pravidelně.

Čtení zahájí na Velký pátek v 13:00 plzeňský biskup Tomáš Holub. V sedmihodinovém bloku se pak budou čtenáři střídat po deseti minutách až do 20:00. „V Plzni jsme veřejné čtení poprvé zorganizovali na Velikonoce před 15 lety. Byl to čtyřiadvacetihodinový maraton. Četlo se tehdy z čerstvě vydaného překladu Bible 21. V dalších ročnících program trval už jen půlden,“ řekl Řežábek. Při četbě se každoročně vystřídají desítky lidí.

„Začínáme evangelii Marka, Matouše, Lukáše a Jana a pokračujeme v Novém zákoně dál. V minulých letech se i podařilo přečíst ho celý,“ uvedl Řežábek. Za dobu pořádání akce v Plzni vystřídali několik biblických překladů. „Kromě Bible 21 šlo o ekumenický překlad nebo o Slovo na cestu, což je parafrázovaný překlad, k němuž se vrátíme i letos. Jde o velmi čtivou verzi. Navíc známé pasáže mnohdy zazní úplně nově,“ doplnil Řežábek.

V minulosti zkoušeli pořadatelé v Plzni zapojit do čtení i národnostní menšiny, takže Bible zazněla ve veřejném prostoru i v jiných jazycích z úst cizinců žijících v Plzni.

Přihlásit se na konkrétní čas lze na webu. „Je ale možné se zapojit i bez rezervace. Rezervována je zatím necelá polovina termínů,“ dodal Řežábek.

 

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)