Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plzeň koupí od církve pozemky kolem rozhledny Chlum, lokalitu upraví a oživí

Kraje: Plzeňský / / ČTK / 16. dubna 2024 11:13
Plzeň koupí od církve pozemky kolem rozhledny Chlum, lokalitu upraví a oživí

Rozhledna Chlum u Plzně

Plzeň - Plzeň koupí za více než 20 milionů korun od církve 33 hektarů pozemků kolem rozhledny Chlum v městské části Doubravka. Oblíbenou rekreační lokalitu následně upraví a oživí. Smlouvu na výkup pozemků od Římskokatolické farnosti Plzeň-Lobzy schválili dnes zastupitelé, řekl ČTK radní Vlastimil Gola (ANO).

Pětadvacetimetrová rozhledna z roku 1926 je kulturní památkou. Stojí na 420 metrů vysokém kopci. Patří soukromým podnikatelům, obvod s nimi jedná o rozvoji a také o koupi, řekl starosta obvodu Plzeň 4 Tomáš Soukup (ANO).

„Udělali jsme významný krok k rekonstrukci samotné rozhledny, která by se opět stala tradičním místem zábavy a setkávání,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO). Ocenil velmi vstřícný postoj plzeňského biskupství, jejíž lobezská farnost získala pozemky v restituci.

„Jde o dva lesní pozemky o celkové výměře 330.000 metrů čtverečních, u nichž cena vychází na 60 Kč za metr, a pak ještě o přístupovou cestu k rozhledně o výměře 2584 metrů čtverečních za cenu 200 korun za metr,“ uvedl Gola. Výkup lesních pozemků platí město, cestu městský obvod, který v letech 2024 až 2026 vydá po milionu korun na nutné omlazení přestárlého lesa.

„Dostáváme do majetku obrovské území. Umožní nám to asi za 3,5 milionu sanovat okolní les, který není v úplně dobré kondici. Kupujeme ho za 19,9 milionu korun, což je asi čtyři miliony pod odhadní cenou,“ řekl primátor. Podle něj se v počátcích úvah o transakci diskutovala kupní cena až 60 milionů Kč. Rozhledna podle Zarzyckého zůstává v soukromém majetku. „Je otázkou dalších jednání, jestli najdeme shodu na koupi. Zatím to určitě neodmítám a jsme připraveni o tom jednat,“ uvedl.

Obvod už podle Soukupa nechal zpracovat architektonickou studii úprav oblasti kolem rozhledny. „Počítá s tím, že tam vyroste malá restaurace se sálem i venkovním posezením, doplněn bude mobiliář a nové vyhlídky. Realizace bude v gesci městského obvodu,“ řekl. Projekt je jednou z priorit obvodu, náklady odhadl na 25 milionů Kč. „Do konce příštího roku bych chtěl mít projekt ‚v mašličkách‘ i změnu územního plánu. A zkusit začít stavět před volbami nebo hned nich,“ řekl. Obvod by chtěl brzy rozhlednu opravit aspoň zvenku.

S majiteli rozhledny jednal Soukup na konci roku. „Až budou vyřešené pozemky, tak si sedneme znovu. Pro ně je důležité, aby jim nahoře zůstaly antény. Pokud bychom jim dali možnost je tam pořád mít, tak by možná jednali o snížení ceny budovy,“ řekl.

Věž s chatou stojí na okraji Plzně ve směru na Prahu. Mimo sezonu je otevřená o víkendech, v sezoně to má být každý den. Postavil ji díky celorepublikové sbírce Svaz československých dělnických turistů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
24%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 112)