Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Premonstráti nesouhlasí s názorem, že Hradištku kvůli vydání majetku hrozí zánik

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 24. června 2014 17:03
Premonstráti nesouhlasí s názorem, že Hradištku kvůli vydání majetku hrozí zánik

Strahovský premonstrátský klášter v Praze
Autor: Wikipedia.org / Che / Creative Commons

Hradištko (u Prahy) - Královská kanonie premonstrátů na Strahově nesouhlasí s názorem, že Hradištku u Prahy, které jí má vydat rozsáhlý majetek, hrozí zánik. Obecní úřad se přestěhoval do jiné budovy a roční nájemné za využívání školky činí 1000 korun, což jistě není likvidační. Kanonie navíc podporuje činnost obecně prospěšných organizací v obci, zejména dobrovolných hasičů, jimž pronajala za symbolickou korunu ročně část zámečku, sdělil dnes ČTK ředitel ústřední kanceláře kanonie Petros Alexandridis. Reagoval tak na dopis zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka, který požádal premonstráty o vstřícnost vůči obci. 

Obec má kanonii vydat rozsáhlý nemovitý majetek včetně pozemků, na nichž stojí veřejné budovy, a obává se potíží. Křeček apeloval na to, aby nápravou minulých křivd nebyly způsobovány křivdy nové. "Obci Hradištko se žádná křivda neděje, pokud nepovažujeme za křivdu to, že musí vrátit nezákonně nabytý majetek," míní Alexandridis. Podotkl, že Hradištko je podobně jako ostatní obce finančně zajištěno podílem na daních, a žádný zánik mu proto nehrozí. 

Obec podle Křečka považuje současný stav za nespravedlivý - pokud by se uplatnil zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, majetek by s největší pravděpodobností nevydávala, protože obce ve smyslu tohoto zákona nejsou povinnou osobou. Hradištko však bylo nuceno vydat majetek na základě pravomocných rozhodnutí soudů vydaných ještě před účinností zákona. 

Podle Křečka Hradištko doplatilo na dlouholeté odkládání přijetí zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Mnohaletý spor s církví se totiž dostal až k Ústavnímu soudu, který konstatoval, že zákonodárce se k vydání zákona zavázal už v roce 1991 a jeho nečinnost nemůže být důvodem k odpírání práva na spravedlivý proces. Ve svém nálezu z roku 2009 soud poukázal na 18 let trvající legitimní očekávání na straně církve, že stát svůj závazek splní. Zavázal tím obecné soudy, aby rozhodly v otázce vlastnictví nemovitostí, což se následně stalo. 

Premonstráti se dostali do Čech díky olomouckému biskupovi Jindřichovi Zdíkovi za vydatné podpory krále Vladislava II. a jeho manželky Gertrudy. V roce 1143 založili na pražském Strahově první premonstrátský klášter v českých zemích. Členové kanonie působí na farách v Čechách, na Moravě, ale i na Slovensku. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)