Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Súdánská křesťanka Meriam Ishag odletěla do USA

Ze světa / juml / ČTK / 31. července 2014 20:35
Súdánská křesťanka Meriam Ishag odletěla do USA

Meriam Ishag a Lapo Pistelli na letišti v Římě (24.7.2014)
Autor: Wikipedia.org / Barjimoa / Wikimedia Commons

New York -  Súdánská křesťanka, které tamní soud v červnu zrušil trest smrti za odpadlictví od islámu, dnes odletěla do Spojených států. Sedmadvacetiletá Meriam Ishagová, které súdánské úřady po dlouhém zadržování povolily vycestovat ze země, vyrazila do USA přes Itálii, kde se před týdnem sešla s papežem. Za oceánem se chce usadit natrvalo i se svou rodinou, uvedla agentura AP.

Ishagová byla v Chartúmu odsouzena k trestu smrti za to, že se stala křesťankou. Navzdory hrozící popravě se odmítla křesťanství vzdát a po silném mezinárodním tlaku ji osvobodil až verdikt nejvyššího soudu. Úřady ji pak několik týdnů zadržovaly v zemi, než se minulý týden dostala s novým pasem do Itálie. Odtud dnes zamířila do města Manchester ve státě New Hampshire.

"Všechno, co zná, nechává za sebou," řekl o Ishagové newyorský pastor William Devlin, který pomáhá její rodině v cestě za oceán. Podle něj byl na ženě mířící za novým životem dnes patrný smutek.

Právě v New Hampshire, kde se během let usadily stovky súdánských uprchlíků, žil před časem její manžel Daniel Wani. Ten přišel do USA jako dítě na útěku před válečným konfliktem a získal americké občanství.

Manželem Meriam se muž vyznávající křesťanskou víru stal v roce 2011, když se vrátil z USA domů. Tím začaly její potíže, neboť jako dcera muslima neměla podle súdánských zákonů právo na sňatek s příslušníkem jiného vyznání.

Právo šaría nařizuje ženám řídit se vírou svého otce. Ten však v době jejího dětství s rodinou nežil a křesťanská matka vychovala Meriam ke své víře.

V květnu vynesený trest smrti měl být původně vykonán až za dva roky, aby dostala žena šanci po nějakou dobu pečovat o dítě, které porodila ve vězení. Nyní jej bude s manželem vychovávat v USA.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)