Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kulturní a ekumenický projekt má oživit debatu o Bílé hoře

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 27. srpna 2014 9:32
Kulturní a ekumenický projekt má oživit debatu o Bílé hoře

Kostel Panny Marie Vítězné na Bílé hoře
Autor: Wikipedia.org / Miaow Miaow / Creative Commons

Praha - Oživit debatu o významu bitvy na Bílé hoře, která patří k nejrozporuplněji vnímaným událostem českých dějin, chtějí pořadatelé kulturního a ekumenického projektu Bílá hora 2014 s podtitulem Co nás rozdělilo, může nás dnes spojovat? Spolu s dočasnou uměleckou úpravou hrobu padlých v bitvě na Bílé hoře se od září do listopadu uskuteční tematická setkání, hudební a debatní večery, komentované prohlídka a přednášky. 

Program zahájí 7. září od 18:00 hod ekumenická bohoslužba v areálu poutního místa Panny Marie Vítězné na Bílé hoře. Předsedat jí bude biskup Václav Malý a pražský senior Českobratrské církve evangelické Roman Mazur, uvádí na webu pražské arcibiskupství. 

Organizátoři kladou důraz na to, že má jít o setkání všech, jichž se tento "úhelný kámen národního vědomí" dotýká. K debatám jsou tedy zváni katolíci i evangelíci, věřící i nevěřící, Češi i cizinci. Ústředním bodem, který budou doprovázet další akce, je umělecká intervence spočívající v dočasné úpravě hrobu padlých v bitvě 8. listopadu 1620 na Bílé hoře. Uměleckou intervenci připravují architekt Norbert Schmidt, malíř Patrik Hábl a hudební skladatel Michal Rataj. 

V září se uskuteční komentovaná prohlídka a přednáška o politické interpretaci výmaleb poutního areálu Panny Marie Vítězné (17. září). O kostelech Panny Marie Vítězné v Praze a v Římě promluví 23. října historik umění Jan Royt. Součástí pásma je i například debata katolického a evangelického církevního historika, která se bude konat 30. října. Projekt uzavře ekumenická bohoslužba, které budou 8. listopadu na Bílé hoře předsedat pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr. 

Nevelká bitva z počátku třicetileté války kontrastuje s obrovskými důsledky, které měla pro dějiny českých zemí. V národní paměti je počátkem doby temna a romantickou představu o porážce národa, který čekal několik staletí na svou svobodu, si ve školách osvojovalo několik generací žáků. Projekt Bílá hora 2014 chce oživovat otázky po tom, kdo jsou vítězové bitvy, a kdo jsou její poražení, zda jsou Češi národem Husovým nebo zda Bílá hora znamenala germanizaci českých zemí. 

Projekt Bílá hora 2014 pořádá Opatství Venio a Centrum teologie a umění při Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy s podporou dalších institucí včetně Arcibiskupství pražského. Opatství Venio (přicházím) tvoří komunita benediktinek sídlících v bělohorském klášteře. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)