Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Začal Týden modliteb za jednotu křesťanů

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 19. ledna 2024 10:05
Začal Týden modliteb za jednotu křesťanů

Ilustrační foto: představitelé církví při ekumenické bohoslužbě
Autor: Clovekavira.cz / Petr Polanský

Praha, Brno, Ostrava - Již více než sto let se v termínu od 18. do 25. ledna koná v katolické církvi Týden modliteb za jednotu křesťanů. Od 60. let 20. století tento druhý modlitební týden společně organizují Světová rada církví a Papežská rada pro jednotu křesťanů. Podle časopisu Getsemany  dekret o ekumenismu II. vatikánského koncilu z roku 1964 společnou modlitbu označuje za „duši ekumenického hnutí“, za velmi účinný prostředek k vyprošení milosti jednoty a za autentický výraz společenství, které mezi křesťany existuje na základě společného křtu. Koncilní otcové katolickým věřícím kladli na srdce, že při některých zvláštních příležitostech, jako jsou modlitby za jednotu a ekumenická shromáždění, „je dovoleno a přímo žádoucí, aby se katolíci spojili v modlitbě s odloučenými bratry“. 

„Zvu vás k modlitbě, aby křesťané dosáhli plného společenství a vydávali jednomyslné svědectví lásky ke všem, zvláště vůči těm nejkřehčím, “uvedl podle webu Cirkev.cz ve středu 17. ledna také papež František. Letošní biblický text a odvozená zamyšlení se dotýkají evangelijního příběhu o milosrdném Samaritánovi, resp. jeho poselství o bezpodmínečné lásce k bližním. „Křesťané jsou povoláni jednat jako Kristus a milovat jako milosrdný Samařan: projevovat milosrdenství a soucit lidem v nouzi bez ohledu na jejich náboženskou, etnickou nebo společenskou identitu,“ píšou v průvodním slově křesťané z afrického státu Burkina Faso, kteří modlitební příručku pro letošní rok sestavili.

Jejich setkání tam svolala katolická komunita Chemin Neuf a zástupci tamních církví. Modlitební příručku k Týdnu modliteb za jednotu křesťanů pro letošní rok naleznete zde

Jak uvedl v článku o historii ekumenického hnutí historik Martin Vaňáč, existují hned dva různé lednové modlitební týdny. Kromě zmiňovaného Týdne modliteb za jednotu křesťanů, tzv. Alianční týden modliteb (s odkazem na Evangelikální alianci založenou v Londýně v roce 1846). Ve druhé polovině 90. let se dařilo, že u nás vycházely texty obou týdnů společně. Nyní je jejich organizace oddělena a slavení v jednotlivých sborech, farnostech a společenstvích je závislé na místní tradici. Alianční týden se koná vždy od první lednové neděle.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)