Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ekumenická rada volila své vedení. Zástupci církví přijali i stanovisko k situaci na Blízkém východě

Domácí zpravodajství / kir / ERC, red. / 23. listopadu 2023 10:26

logo ERC
Autor: ekumenickarada.cz

Praha - Valné shromáždění Ekumenické rady církví v ČR (ERC) na svém jednání v úterý 21. 11. v Praze zvolilo své předsednictvo na další dva roky. Předsedou ERC zůstává v druhém funkčním období biskup Slezské církve evangelické a.v. Tomáš Tyrlík. Změna nenastala ani na pozici 1. místopředsedkyně, tou zůstává superintendentka Evangelické církve metodistické Ivana Procházková. Na pozici druhého místopředsedy vystřídá biskupa Evangelické církve a.v. Mariána Čopa nově místopředseda rady Církve bratrské Bronislav Matulík. Náhradníkem předsednictva zůstává synodní senior Českobratrské církve evangelické Pavel Pokorný.

Valné shromáždění Ekumenické rady církví přijalo také prohlášení k situaci na Blízkém východě, které přinášíme v plném znění:

"Násilí a krutost teroristů hnutí Hamás a dalších extremistických organizací, kteří od 7. října tohoto roku útočí na Stát Izrael, šokovaly a pobouřily celý svět. Církve sdružené v Ekumenické radě církví v ČR vyjadřují hluboký soucit s těmi, kteří při těchto útocích zemřeli, byli zraněni nebo ztratili někoho blízkého, a obrací své myšlenky i k dosud drženým rukojmím a jejich rodinám.

Uvědomujeme si, že k současné situaci vedly složité historické a politické souvislosti. Ale jsme si bolestně vědomi také nesmírného utrpení řady nevinných civilistů na obou stranách tohoto konfliktu. Vyjadřujeme svou solidaritu s těmi, kdo v Izraeli a v Palestině usilují o mír, pravdu a spravedlnost. Doufáme v to, že teroristé a pachatelé zločinů, kteří nesou morální odpovědnost za utrpení nevinných lidí, budou spravedlivě potrestáni.

S velkým znepokojením vnímáme nárůst projevů antisemitismu, které se nevyhýbají ani naší zemi.

Důrazně tyto projevy odsuzujeme a chceme se aktivně podílet na tom, aby se Židé cítili v naší zemi bezpečně. Zároveň ale odmítáme i ztotožnění všech Palestinců nebo muslimů s teroristy. Spravedlivé odsouzení pachatelů teroristických činů nemůže vést k paušálním projevům xenofobie.

Vyzýváme věřící našich církví, aby se modlili za všechny trpící, dovoláváme se Božího milosrdenství a spravedlnosti pro všechny a pamatujeme, že všichni jsme součástí jedné lidské rodiny.

Modlíme se také a doufáme, že ti, kdo mají moc nad národy, budou podporovat skutečný dialog, který podpoří lidskou důstojnost všech a umožní mírové soužití. Modlíme se za ukončení války na blízkém Východě, na Ukrajině a jiných místech světa."

Valné shromáždění Ekumenické rady církví v ČR

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano

Spíše ano

Ne

Nevím