Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež odsoudil šílenství válek i apatii vůči nim

Ze světa / MiH / ČTK / 14. září 2014 8:22
Papež odsoudil šílenství válek i apatii vůči nim

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Fogliano Redipuglia (Itálie) - Papež František včera při vzpomínce na sté výročí vypuknutí první světové války na severu Itálie odsoudil šílenství válek i apatii vůči nim. Podle agentury Reuters upozornil také na to, že války jsou často ospravedlňovány ideologiemi. 

František v kázání při bohoslužbě v areálu největšího italského válečného památníku a hřbitova v obci Fogliano Redipuglia prohlásil, že záplava konfliktů po celém světě je vlastně rozkouskovaná třetí světová válka. Zároveň odsoudil obchodníky se zbraněmi a osnovatele terorismu, kteří zasévají smrt a zkázu. 

Papež zahájil svou návštěvu regionu na jednom ze zdejších vojenských hřbitovů, kde spočívají ostatky zhruba 15.000 vojáků pěti národností někdejšího Rakousko-Uherska. "Válka je šílenství," prohlásil pak František před nedalekým žulovým památníkem s 22 schody a třemi kříži na vrcholku. Podle papeže Františka v současnosti možná můžeme hovořit "o třetí válce, která se odehrává po kouscích, prostřednictvím zločinů, masakrů, ničení". Svět by se měl zbavit lhostejnosti vůči této válce. 

V posledních měsících papež opakovaně vyzýval k ukončení konfliktů na Ukrajině, v Iráku, v Sýrii, v Pásmu Gazy a v částech Afriky. "Válka je iracionální. Jejím jediným cílem je přinášet zkázu a chce růst skrze ničení," řekl papež. Podle jeho slov rozhodnutí pro válku přiživují tři motivace: chamtivost, netolerance a touha po moci, často ospravedlňované ideologií. 

Včerejší bohoslužby se i za deště zúčastnily desetitisíce lidí, které hlava římskokatolické církve vyzvala k "obrácení srdcí". František se také pomodlil za oběti všech válek. Liturgii celebroval společně s biskupy z Itálie a zemí někdejšího habsburského mocnářství. Poutníci přišli z celé Evropy, mnoho z nich podle APA z jižního Rakouska, Slovinska nebo České republiky. Návštěva měla pro papeže pocházejícího z Argentiny i osobní rozměr, neboť jeho italský dědeček se jako voják účastnil bojů proti Rakousku-Uhersku. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)