Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskupské konferenci se nelíbí odmítnutí syrských uprchlíků

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 7. listopadu 2014 21:36
Biskupské konferenci se nelíbí odmítnutí syrských uprchlíků

Mons. Tomáš Holub
Autor: ČBK

Praha - Česká biskupská konference (ČBK) kritizuje zamítavé stanovisko české vlády k přijetí 15 raněných a nemocných syrských uprchlíků, kteří se mohli v Česku léčit. ČR vyšle na pomoc zraněných syrským uprchlíkům dva lékařské týmy do Jordánska. Léčení uprchlíků v tuzemsku označil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) za možné bezpečnostní riziko. ČBK vyzývá vládu, aby své stanovisko přehodnotila.

"Nad tímto rozhodnutím vyjadřuji politování, jsem přesvědčen o tom, že léčba malé skupiny prokazatelně trpících humanitární krizí na Blízkém východě je v souladu se základními hodnotami, na kterých stojí naše společnost," uvedl dnes generální sekretář ČBK Tomáš Holub.

Vláda na konci října rozhodla, že v rámci humanitárního programu Medevac vyšle do Jordánska dva lékařské týmy. Původní návrh počítal s tím, že se část zraněných bude léčit v Česku, nakonec se ale změnil. "Já chci říct velice jasně, že tyto uprchlíky z těchto oblastí považujeme za rizikové a bezpečnostní složky státu budou velice, ale velice pečlivě vážit, koho do České republiky případně pustíme, nebo nepustíme," uvedl při jednání kabinetu ministr vnitra.

"Tato forma pomoci je pro mne projevem deklarované nezbytnosti solidarity, péče o slabší a otevřenosti. Apeluji tímto na členy vládního kabinetu, aby své zamítavé stanovisko ještě přehodnotili. Věřím, že hodnoty demokratické společnosti, kterou se snaží Česká republika být, jsou důležité pro všechny," uvedl Holub.

Podle nedávné zprávy OSN z války sužované Sýrie do okolních zemí uprchly přes tři miliony lidí a další desítky tisíc utíkají. Podle údajů o programu Medevac se v Česku již léčilo osm uprchlíků ze Sýrie, kteří utrpěli válečná zranění, a šest dětí. Vnitro v letech 2012 a 2013 na pomoc uprchlíkům poskytlo zhruba 70 milionů korun, přes 66 milionů za poslední tři roky poskytlo také ministerstvo zahraničních věcí.

Program Medevac spadá pod ministerstvo vnitra. Od roku 1993 se jeho prostřednictvím v českých nemocnicích léčilo přes 200 pacientů z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)