Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František a patriarcha Bartoloměj I. dnes společně vyzvali ke spolupráci křesťanů a muslimů

Ze světa / MiH / ČTK / 30. listopadu 2014 14:59
Papež František a patriarcha Bartoloměj I. dnes společně vyzvali ke spolupráci křesťanů a muslimů

Pravoslavný chrám sousedící s mešitou v kosovském Uroševacu. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Amosbarkhouse / Creative Commons

Istanbul - Papež František dnes na závěr své třídenní návštěvy Turecka podepsal společné prohlášení s konstantinopolským patriarchou Bartolomějem I., v němž církevní vůdci vyzvali ke spolupráci mezi křesťany a muslimy. Obě náboženství by se podle nich měla ruku v ruce zasazovat o ukončení konfliktů a násilí zejména na Blízkém východě. 

"Vyzýváme muslimy a křesťany, aby společně pracovali v zájmu spravedlnosti, míru a respektu pro důstojnost a práva každého člověka," stojí v prohlášení. Právě probíhající konflikty prý ukazují, jak důležitý je "konstruktivní dialog založený na vzájemné úctě a náklonnosti". Konkrétně se František a Bartoloměj zmínili o situaci v Sýrii, v Iráku a na Ukrajině. 

Papež se s patriarchou Bartolomějem, vůdčí osobností 300 milionové komunity pravoslavných křesťanů, setkal už v sobotu. Dnes dopoledne František sledoval liturgii v chrámu sv. Jiří v patriarchově sídle ve Fenaru, která oslavila jeden z nejvýznamnějších pravoslavných svátků - svátek sv. Ondřeje. 

Ještě předtím se František sešel rovněž s hlavním tureckým rabínem Ishakem Halevou. Kromě vstřícnosti k ostatním náboženstvím, kterou hlava katolické církve v sobotu symbolicky demonstrovala i modlitbou v istanbulské Modré mešitě, se dnes papež znovu pokusil upozornit na tragické důsledky konfliktů v Iráku a v Sýrii. Naplánoval si kvůli tomu setkání se skupinou uprchlíků, kteří našli útočiště v Turecku. 

Právě 30. listopad, kdy si pravoslavní křesťané připomínají Ondřeje jako zakladatele konstantinopolského patriarchátu, je dnem, kdy se i v minulosti často setkávali představitelé západní a východní větve křesťanství. Letos je to navíc padesát let od chvíle, co se poprvé od rozdělení církve na dva proudy po velkém schizmatu z roku 1054 sešel papež s patriarchou. Historická chvíle nastala v roce 1964 v Jeruzalémě, kde se papež Pavel VI. objal s tehdejším konstantinopolským patriarchou Athénagorasem I. 

František přijel do Turecka v pátek a po státních oficialitách, v jejichž rámci v Ankaře hovořil i s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, se věnoval zejména snahám o sblížení s nekatolickými náboženstvími. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)