Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé v Plzni vypustili na vodu svíčky a vzpomněli na zemřelé děti

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 14. prosince 2014 21:17
Lidé v Plzni vypustili na vodu svíčky a vzpomněli na zemřelé děti

Ilustrační foto
Autor: Dlouhacesta.cz / Milan Svoboda

Plzeň - Asi pět desítek lidí dnes navečer v Plzni zavzpomínalo na zemřelé děti. Při příležitosti Světového dne památky zesnulých dětí v kostelíku U Ježíška vzpomínali, vyrobili si svíčky a s krátkými vzkazy je zapálené poslali po řece Radbuze. Řetězec vzpomínek na zesnulé děti se koná na celém světě. V ČR je akce počtvrté, letos se do ní zapojili lidé na zhruba dvou desítkách míst v Česku, řekl dnes ČTK evangelický farář Karel Šimr.

Kromě Plzně, kde cestu svíček po řece doprovodila krátká modlitba, se v kraji sešli lidé také na Domažlicku. Vystoupali společně na vrch Baldov, kde u kapličky zapálili svíce a vypustili balóny přání. "Po smrti dítěte si lze jen těžko představit, že život půjde dál. Je těžké udělat první kroky na cestě bolesti a zármutku, zvláště, stojíme-li na této cestě sami," řekla jedna z organizátorek akce Marie Pivoňková. Společná vycházka je podle ní příležitostí nebýt alespoň chvíli sám, šance poznat nové přátele, podělit se s nimi o svá trápení a vyslechnout si příběhy druhých.

V ČR vzpomínkovou akci organizuje sdružení Dlouhá cesta, které pomáhá lidem s podobným osudem. V Plzni vzniklo sdružení Plzeňská zastávka. "Slučujeme rodiny, které přišly o dítě a také rodiny, kde zemřel jeden z rodičů, z partnerů," řekla spoluzakladatelka Zuzana Pousková. Lidem, kteří se na sdružení obrátí, nabízí Plzeňská zastávka pomoc a poradnu právní i psychosociální.

Akce Zapalme svíčku se poprvé uskutečnila v roce 1997 ve Spojených státech. "Svíčky se zapalují vždy druhou neděli v prosinci v 19:00 místních časů a tvoří virtuální vlnu světla. Lidé po celém světě si tak společně připomínají památku dětí, které zemřely v jakémkoliv věku a z jakékoliv příčiny," dodal Šimr. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)