Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup z Canterbury: Jednota anglikánů je neudržitelná

Ze světa / juml / radiovaticana.cz / 19. prosince 2014 22:53
Arcibiskup z Canterbury: Jednota anglikánů je neudržitelná

Justin Welby
Autor: catholicnews.org.uk / M. Mazur / Creative Commons

Londýn - Doufám, že za 15 let budou polovinu našich biskupů tvořit ženy“ – řekl primas anglikánského společenství. Canterburský arcibiskup Justin Welby takto komentoval jmenování první ženy do biskupského úřadu v Anglii. Toto rozhodnutí značně znesnadňuje plné sjednocení nejen s katolíky, ale také s pravoslavnými. Moskevský patriarchát varoval již v červenci letošního roku, že takovéto rozhodnutí jenom prohloubí rozdíly mezi křesťany a zabrání tomu, aby pravoslaví uznalo apoštolskou posloupnost v anglikánské církvi.

Arcibiskup Justin Welby sice vyjadřuje svoji ochotu ubírat se cestou ekumenismu, ale ve skutečnosti se nepokusil zabránit vzniku nového rozdělení. Právě jeho prostředkování se totiž připisuje prolomení bariéry ve věci jmenování žen do biskupské služby v mateřské anglikánské církvi.

Nový arcibiskup Canterbury je si vědom negativního dopadu tohoto rozhodnutí, pokud jde o jednotu křesťanů, ale také mezi samotnými anglikány. Sám ostatně připustil, že jednota samotného anglikánského společenství je neudržitelná. Arcibiskup Welby došel k tomuto přesvědčení během nedávno skončené vizitace u všech anglikánských komunit v celém světě.

Anglikány rozděluje postoj k ženám-biskupkám a k homosexualitě. V anglikánském společenství však posiluje konzervativně-evangelikální opozice vůči tomuto liberálnímu proudu. Jeden z představitelů této opozice pastor Rod Thomas k tomu poznamenává: „Nejde nám vůbec o sexualitu, nýbrž o to, jak je chápána nauka Bible.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)