Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Prahy přijely tisíce mladých křesťanů, společně se modlily

Kultura / vlu / ČTK / 29. prosince 2014 22:17
Do Prahy přijely tisíce mladých křesťanů, společně se modlily

Logo setkání Taizé 2014 v Praze
Autor: taize.fr

Praha - Na první společné večerní modlitbě se dnes v Praze sešly tisíce mladých křesťanů různých církví a z různých zemí, kteří přijeli na ekumenické setkání pořádané společenstvím Taizé. Kromě pražských chrámů, které přivítají mladé lidi v příštích dnech, je pro setkání vyhrazeno několik hal ve veletržním areálu v Letňanech. Prostor, který je obvykle zaplněn vystavovaným zbožím, se proměnil v místo modlitby. Jeden z organizátorů ČTK řekl, že účastníků bylo 30.000. Mladí lidé seděli na zemi, zpívali, v několika různých jazycích se četlo z Bible.

Následovaly společné chvíle ticha a rozjímání. Společné prožívání vnitřního pokoje a hledání vnitřní síly, která přesahuje stres, zábavu nebo výkonnost za každou cenu, patří k několikadennímu setkání. Kromě společných chvilek usebrání budou mladí křesťané v Praze v dalších dvou dnech pořádat workshopy, debaty a diskuse nad tématy, která zajímají i trápí nejen mladé věřící, ale i většinu současné společnosti. Budou se věnovat otázkám vzájemného sbližování, menšin a sociálním problémům.

Evropské setkání mládeže pořádá ekumenická komunita Taizé, v Praze se koná podruhé po 24 letech.

Ve výstavním areálu v Letňanech se budou lidé k večerním modlitbám scházet i v dalších třech dnech. Ve svatovítské katedrále se v úterý a ve středu mladí křesťané sejdou ve 13:00 k polední modlitbě. K té bude v historickém centru Prahy otevřeno 17 kostelů. V každém z nich bude kříž Taizé, který v posledních týdnech speciálně namaloval tým umělců pod vedením Matěje Formana.

V úterý se večerní modlitby v Letňanech zúčastní i pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a bude ji přenášet Česká televize.

Účastníci setkání pocházejí ze 65 zemí a nejvíc jich přijelo z Polska, Ukrajiny, Německa, Itálie, Francie, Chorvatska a Běloruska. Ubytování jim nabídli i Pražané, přihlásilo se na 2500 rodin, které poskytnou nocleh a snídani až čtyřem mladým lidem.

Komunita Taizé je křesťanské ekumenické společenství klášterního typu. Sídlí ve vesnici Taizé v Burgundsku. Založil ji v roce 1940 bratr Roger, původně Roger Schutz-Marschau, který se na počátku druhé světové války usadil ve Francii. Po okupaci celé Francie strávil dobu do konce války v Ženevě. Do Taizé se vrátil v roce 1944 a během let se k němu přidalo několik mladých mužů. Na Velikonoce 1949 se zavázali k životu v celibátu, ve společenství a prostotě. Dnes komunita čítá stovku bratří z různých zemí i církví.

Snaha komunity Taizé o smíření a mír ve světě získala četná uznání a bratr Roger, který zemřel v roce 2005, několik prestižních ocenění, mimo jiné Templetonovu cenu. Podporu setkání pořádaných komunitou Taizé vyjádřil při své nedávné návštěvě Istanbulu papež František.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)