Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež mluvil v kázání o únavě, přiznal ji také

Ze světa / juml / ČTK / 2. dubna 2015 13:34
Papež mluvil v kázání o únavě, přiznal ji také

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František během dnešní mše ve Svatopetrském chrámu přiznal, že se někdy cítí být unavený. Dopolední mše byla součástí velmi náročného velikonočního týdne. V podvečer papež ještě bohoslužbou v římské věznici Rebibbia připomene poslední večeři Páně, součástí bohoslužby bude i obřad mytí nohou.

"Únava kněží. Víte, jak často o této únavě, kterou všichni zažíváte, přemýšlím? Myslím na ni a modlím se, zvláště, když jsem také unavený," uvedl během mše 78letý papež. "Modlím se za vás, protože pracujete pro národ Boží, který se svěřil do vaší péče, mnoho z vás navíc na opuštěných a nebezpečných místech," dodal František. "Naše únava, drazí kněží, je jako kadidlo, jehož vůně potichu stoupá až do nebe. Naše únava se dostává přímo k srdci Otce," doplnil.

Hlava katolické církve již v polovině března při rozhovoru pro mexickou televizní stanici uvedla, že má pocit, že ve své funkci bude jen krátkou dobu. "Mám pocit, že můj pontifikát bude krátký, čtyři nebo pět let, nebo dokonce dva nebo tři roky. Dva roky už utekly. Je to takový zvláštní pocit," řekl tehdy papež.

František se ve svých 78 letech těší dobrému zdraví. Jak nicméně poznamenal, souhlasí s tím, co udělal jeho předchůdce Benedikt. Ten v roce 2013 jako vůbec první hlava římskokatolické církve za 600 let rezignoval na svou funkci místo toho, aby ji zastával až do své smrti. "Obecně si myslím, že to, co Benedikt odvážně udělal, bylo otevření dveří dalším emeritním papežům. Benedikt by neměl být považován za výjimku," dodal František. Automatický odchod do důchodu ve věku 80 let by ale u papežů nepodpořil.

Dnes na Zelený čtvrtek papeže ještě čeká večerní mše v římské věznici Rebibbia, po níž dojde na zvyk omývání nohou. Tradice odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním a František je provádí nikoli v kostele, ale mezi potřebnými. Před dvěma lety to bylo v nápravném zařízení pro mladistvé, loni v ústavu pro tělesně postižené.

Na Velký pátek, kdy se připomíná Ježíšovo ukřižování, si František spolu s procesím projde křížovou cestu v Koloseu. V sobotu ho pak čeká vigilie ve Svatopetrském chrámu, která ukončí období půstu, a v neděli mše na Boží hod velikonoční, kdy pronese i požehnání Urbi et orbi (Městu a světu).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)