Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Filipínách se i letos odehrál krvavý rituál ukřižování

Ze světa / juml / ČTK / 3. dubna 2015 16:31
Na Filipínách se i letos odehrál krvavý rituál ukřižování

Rituál ukřižování v San Fernando v roce 2006
Autor: Wikipedia.org / Baptiste Marcel / Wikimedia Commons

Manila/San Fernando - Věřící na Filipínách dnes zopakovali krvavý rituál ukřižování, kterým si navzdory nesouhlasu filipínských církevních činitelů i Vatikánu připomínají Velký pátek. Tradiční krvavý obřad se ve městě San Fernando nedaleko Manily odehrává každý rok a přitahuje desetitisíce diváků, napsala agentura AFP.

Více než desítka nejoddanějších věřících se letos nechala přibít na kříž na kopci, kolem kterého procházelo procesí lidí bičujících se do krve, propichujících si různé části těla a vlekoucích těžké kříže.

"Necítím bolest, protože vím, že ve svém utrpení jsem se svým bohem," řekl AFP stavební dělník Arjay Rivera, než si rozdrásal záda rozbitými lahvemi a žiletkami. Záda si pak bičoval v průvodu, aby si tak vyprosil uzdravení pro svého 54letého otce.

Filipíny mají 100 milionů obyvatel, z nichž se ke katolicismu hlásí 80 procent z nich. Od bolestivého sebezraňování se letos snažil věřící odradit i arcibiskup San Fernanda Florentino Lavarias, podle kterého jsou jiné způsoby, jak dokázat svou víru. "Své skutky bychom měli pečetit každodenní prací. Křesťanský život není něco, co se dá zvládnout přes noc," prohlásil.

Starosta San Fernanda Edwin Santiago nicméně nepokrytě připouští, že velikonoční rituály jsou pro jeho město požehnáním. V loňském roce se sem podle jeho údajů sjelo asi 60.000 zahraničních i domácích návštěvníků a letos by jich mohlo být ještě víc. "Neznáme přesnou sumu, jaká z této akce proudí do ulic města, ale je nepochybné, že pomáhají místním podnikům," řekl starosta.

Mezi těmi, kdo se letos nechal přibít na kříž, byl i Wilfredo Salvador, padesátiletý dělník, který podstoupil ukřižování už podeváté. Právě víra ho podle jeho slov uzdravila z nervových depresí. "Tam nahoře to bolí, ale cítím se lehčí. Nedokážu to vysvětlit," řekl.

Mezi zahraničními návštěvníky byla i šestadvacetiletá singapurská turistka Jorene Chaiová, která označila podívanou za "dost nechutnou a příliš krvavou". "Už sem nikdy nepřijedu," prohlásila.

Polský profesor historie Waldemar Traczyk šetřil sedm let, aby s manželkou mohl přijet na Velký pátek na Filipíny. I pro něj rituál zahrnoval "příliš mnoho krve". "Je ale zajímavé, jak praktika běžná v Evropě v 17. století stále přežívá na Filipínách," řekl Traczyk.

Katolicismus na Filipíny dorazil společně se španělskými kolonizátory v 16. století. V lednu přišlo na mši v Manile celebrovanou papežem Františkem rekordních šest milionů lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)