Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež ve velikonočním poselství připomněl utrpení ve světě

Ze světa / juml / ČTK / 5. dubna 2015 15:11
Papež ve velikonočním poselství připomněl utrpení ve světě

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes ve svém tradičním velikonočním poselství připomněl utrpení lidí v aktuálních krizových oblastech světa od východní Ukrajiny přes Sýrii a Irák po africké země. Mimo jiné vybídl k modlitbám za oběti čtvrtečního masakru v Keni a také přivítal čerstvou rámcovou dohodu o íránském jaderném programu.

Nejvyšší představitel katolické církve poselství pronesl jako obvykle z ústřední lodžie Svatopetrské baziliky k desítkám tisíc věřících. Ti se sešli na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu v hojném počtu přes vytrvalý déšť už dopoledne, aby se zúčastnili velikonoční mše vedené Františkem už třetí rok po sobě.

V poselství, po němž následovalo rovněž tradiční papežovo požehnání Městu a světu (Urbi et orbi), František především nabádal mezinárodní společenství, aby nezůstalo lhostejné k nesmírné humanitární tragédii a dramatické situaci velkého počtu uprchlíků v Sýrii a Iráku. Vybídl k modlitbám za "utichnutí hřmotu zbraní a obnovení dobrého soužití mezi různými skupinami" v těchto zemích.

Žádal rovněž věřící, aby své modlitby věnovali i obětem násilí v Africe, zejména studentům zavražděným před třemi dny při útoku islámských radikálů na univerzitu v keňském městě Garissa. Prosil zároveň o obnovení míru v Nigérii, Jižním Súdánu i Súdánu a v Kongu.

Připomněl také krize v Libyi a v Jemenu a žádal o mír "pro všechny lidi ve Svaté zemi". "Nechť mezi Izraelci a Palestinci sílí kultura vstřícnosti a pokračuje mírový proces v zájmu ukončení dlouhého utrpení a rozdělení," přál si František.

V poselství se zmínil i o konfliktu na východě Ukrajiny. "Nechť vzkříšení Páně přinese světlo milované Ukrajině, zejména těm, kteří v uplynulých měsících prožili násilí tohoto konfliktu. Nechť země znovu nalezne mír a naději díky úsilí všech stran," řekl.

Papež kromě jiného také přivítal rámcové ujednání o íránském jaderném programu, k němuž se ve čtvrtek dopracovali v Lausanne představitelé světových mocností a Teheránu. Vyjádřil přitom naději, že tato dohoda bude "definitivním krokem k bezpečnějšímu a přátelštějšímu světu".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)