Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Vlk předvídá rehabilitaci odvolaného arcibiskupa Bezáka

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 14. dubna 2015 21:41
Kardinál Vlk předvídá rehabilitaci odvolaného arcibiskupa Bezáka

Miloslav kardinál Vlk mezi lety působil 1991 a 2010 jako 35. arcibiskup pražský a primas český
Autor: Christnet.cz / Vít Luštinec

Praha - Brzké vyřešení aféry okolo kontroverzního sesazení trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka předpokládá český kardinál Miroslav Vlk, který provázel Bezáka při páteční soukromé audienci u papeže Františka. Podle kardinála papež bývalého arcibiskupa zřejmě rehabilituje.

"Domnívám se, že kauza je před brzkým vyřešením. Mám dojem, že Mons. Bezák se na Slovensko nevrátí. Papež mu dal morální satisfakci a jsem přesvědčen, že mu určí místo vhodné pro biskupa, což bude jeho rehabilitace," řekl Vlk Katolickému týdeníku.

Interview vyvolalo velký zájem na Slovensku, kde tamní média osud populárního duchovního pozorně sledují. 

Bezáka za dosud nejasných okolností odvolal z postu arcibiskupa v létě roku 2012 tehdejší papež Benedikt XVI.  Sesazení oblíbeného arcibiskupa, který je na Slovensku považován za výjimku mezi konzervativními duchovními, přijali slovenští věřící s nevolí. V minulosti na protest proti rozhodnutí Vatikánu zorganizovali několik demonstrací.

Kardinál uvedl, že celý případ sledoval od počátku, kdy za ním přišli Bezákovi spolupracovníci, zpravili jej o celé záležitosti a dali mu také kopie důležitých dokumentů. Loni se pak Vlk přímo angažoval a žádal, aby se Vatikán ujal řešení. Když se nic nehýbalo, hovořil o věci přímo s papežem a požádal o audienci pro Bezáka.

"Papež pozorně vyslechl vyprávění Róberta Bezáka, zeptal se ho, co si myslí o řešení celé situace, a nakonec řekl, že si věc prostuduje a rozhodne o řešení," řekl Vlk. K posunu jistě přispěla i audience slovenského prezidenta Andreje Kisky, který se za Bezáka také přimlouval.

O Bezákově páteční audienci u papeže informovalo tiskové středisko Vatikánu, nezveřejnilo však obsah rozhovoru. Bezák se loni v červnu s papežem setkal, ale jen jako jeden z třicítky biskupů, a předal mu dopis, připomněl server Pravda.sk. 

 

Celý rozhovor najdete na webu Katolického týdeníku

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)