Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evropský parlament jedná o pronásledování křesťanů (Aktualizováno)

Ze světa / juml / ČTK / 30. dubna 2015 11:21
Evropský parlament jedná o pronásledování křesťanů (Aktualizováno)

Evropský parlament ve Štrasburku
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Štrasburk - Útoky proti křesťanům po celém světě hodlají dnes odsoudit poslanci Evropského parlamentu během závěrečného dne plenárního zasedání ve Štrasburku. Rezoluce, o níž budou europoslanci hlasovat, je motivována nedávným masakrem, který somálské islamistické milice Šabáb podnikly v keňské škole. Zahynulo přitom téměř 150 převážně křesťanských studentů.

Rezoluce, kterou poslanci schválili velkou většinou hlasů, vyzývá činitele Evropské unie, aby podpořili boj proti radikálům v Keni. "Evropský parlament vyzývá EU, aby v Keni uskutečnila program vojenského výcviku keňských vojenských a policejních jednotek a poskytla jim moderní vybavení," uvádí se v přijatém textu.

Někteří evropští politici v diskusi k usnesení podporovali přímé vojenské operace v Keni. "Radikální náboženští extremisté se nyní sjednocují proti našim hodnotám a našemu způsobu života. Bylo to velmi jasně a arogantně ilustrováno v posledních dnech. Nepotřebujeme proto usnesení, ale vojenské operace na pomoc Keni," řekl bulharský poslanec ze skupiny evropských konzervativců Angel Dzhambazki.

Podle části europoslanců by však unie spíše než na bojové operace měla věnovat více prostředků na řešení příčin radikalizace obyvatelstva v některých - zvláště afrických - zemích. K takovým příčinám podle nich patří například chudoba.

"Další vojenské operace nejsou řešením," oponovala španělská poslankyně z frakce sjednocené levice Lidia Senraová Rodríguezová. Podpora přímých vojenských akcí evropských zemí se do rezoluce nedostala.

Podle údajů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zemře při násilných útocích ve světě ročně kolem 150.000 vyznavačů křesťanské víry. Křesťané jsou proto považováni za nejpronásledovanější náboženskou skupinu.

Vážné znepokojení vyvolává podle europoslanců i situace křesťanských menšin v Sýrii a v Iráku, kde se v důsledku občanské války, sektářského násilí či teroristických útoků výrazně snižují původní křesťanské populace.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)