Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 25 lety navštívila Matka Tereza Československo

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 14. května 2015 16:56
Před 25 lety navštívila Matka Tereza Československo

Ilustrační foto: Řád misionářek lásky založila Matka Tereza
Autor: Wikipedia.org / Túrelio / Creative Commons

Praha - Římskokatolická misionářka albánského původu Matka Tereza, která působila v Indii, se pro nezištnou činnost ve prospěch nemocných a chudých stala ztělesněním milosrdenství. Za svou obětavou práci pro nejpotřebnější byla oceněna řadou vyznamenání, včetně Nobelovy ceny za mír. Před 25 lety, 15. května 1990, navštívila Prahu. Československo navštívila poprvé na pozvání kardinála Františka Tomáška v listopadu 1984. 

Den před návštěvou Prahy v květnu 1990 byl otevřen v Čadci první dům řehole "Anděla z Kalkaty", jak se Matce Tereze říkalo, v Československu. Týž rok byl otevřen Dům milosrdenství a lásky v Praze, který bezplatně poskytlo velení tehdejší československé armády. Další svou československou návštěvu, při které přivezla nové misionářky svého řádu, vykonala v prosinci 1992 v Bratislavě. 

Matka Tereza, původním jménem Agnes Gonxha Bojaxhiuová, se narodila v nynějším hlavním městě Makedonie Skopje 27. srpna 1910 v rodině albánského obchodníka. Po studiích na Londýnské škole hospodářských a politických věd vstoupila roku 1928 do irského řádu loretánských sester v Dublinu. Jméno Tereza (po svaté Tereze z Lisieux) přijala v roce 1929 při řeholním slibu na noviciátu v indickém Dárdžilingu a dalších 17 let vyučovala na střední škole St. Mary's High School v Kalkatě. 

Vykupitele viděla v každé trpící bytosti a i když neměla osobní majetek ani politickou funkci, patřila k nejmocnějším ženám minulého století a stala se legendou již za svého života. K nápadu založit řád, který by pečoval o ty nejpotřebnější, přimělo Matku Terezu Boží vnuknutí, které se dostavilo ve vlaku do Dárdžilingu. Když v roce 1948 se svolením Vatikánu opouštěla loretánský řeholní dům a vydala se za chudinou do slumů, jejím jediným majetkem byla tři bílá sárí s modrými pruhy a pár rupií. Zanedlouho Matku Terezu následovaly další sestry. Papež řád Misionářek milosrdenství (Misionářky lásky) oficiálně povolil v říjnu 1950. 

Když 5. září 1997 Matka Tereza zemřela, vystrojila jí Indie státní pohřeb. O šest let později Matku Terezu papež Jan Pavel II. prohlásil za blahoslavenou. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)