Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Táborské muzeum připravilo velkou výstavu k Husovu jubileu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 20. května 2015 14:14
Táborské muzeum připravilo velkou výstavu k Husovu jubileu

Jan Hus na hranici (Iluminace Jenského kodexu)
Autor: repro Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Tábor - Významné předměty z období života Mistra Jana Husa nabídne táborská výstava věnovaná českému kazateli a církevnímu reformátorovi. Návštěvníci uvidí například nově restaurovaná gotická oltářní křídla z kostela v Roudníkách, Husův hrneček nebo část Husova pláště. Výstava začíná v táborském muzeu 6. června a nabídne exponáty na ploše více než 600 metrů čtverečních. Novinářům to dnes řekl jeho ředitel Jakub Smrčka.

"Idea této výstavy nás napadla už před několika roky. Bude se jednat historicky o nejrozsáhlejší expozici na toto téma," uvedl Smrčka. Výstava podle něj zároveň bude jednou ze stěžejních akcí, které se v kraji u příležitosti 600. výročí upálení Jana Husa letos uskuteční.

Výstava má veřejnosti přiblížit období konce středověku. Lidé uvidí například i to, v jakém prostředí Hus žil, co jedl a jak se oblékal. Husův hrneček a Husův plášť je jen název pro předměty, kazatelovi však nepatřily. Hrneček objevil amatérský archeolog Josef Švehla v Sezimově Ústí na Táborsku, kde Hus působil. "Na dně hrnečku je text, kterým začíná Jistebnický kancionál. Předmět pochází z let 1417 až 1419," uvedl Smrčka. Část Husova pláště zase na výstavu zapůjčí muzeum z Alsaska. Podle Smrčky jde o tkaninu z 15. století, kterou město Colmar získalo z Kostnice. "Jedná se o unikátní kousky, z nichž mnohé dosud nebylo možné spatřit na žádné takto tematicky ucelené výstavě," řekl Smrčka.

Jihočeský kraj letos připomíná řadou akcí 600 let od úmrtí Jana Husa. Uskutečnila se například rekonstrukce bitvy u Sudoměře, 25 milionů korun stojí rekonstrukce Husova rodného domku v Husinci a otevření tamního centra věnovaného této osobnosti. Lidé budou mít možnost centrum poprvé navštívit 30. května.

Kněz Jan Hus, jenž se kolem roku 1370 narodil v jihočeském Husinci, byl jedním z prvních představitelů církve, kteří usilovali o její reformaci. Byl proti odpustkům a tvrdil, že jediným pramenem víry má být Písmo svaté, nikoliv papežská nařízení či encykliky. Prosazoval ideu tří pouze: pouze milost, pouze víra, pouze písmo. Kvůli svým myšlenkám byl označen za kacíře a 6. července 1415 upálen v Kostnici na jihozápadě Německa. Svým přínosem pro vývoj křesťanství patří k nejvýznamnějším Čechům v historii.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)