Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Piaristický kostel v Litomyšli bude mít světelný oltářní stůl

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 4. června 2015 14:13
Piaristický kostel v Litomyšli bude mít světelný oltářní stůl

Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže v Litomyšli
Autor: Wikipedia.org / Lehotsky / Creative commons

Litomyšl - Světelné výtvarné dílo v barokním kostele Nalezení svatého Kříže v Litomyšli na Svitavsku bude příští pátek kompletní. Loni instalovaný sloup s odraznou plochou doplní skleněný oltářní stůl s křížem. Autorem děl jsou výtvarníci Václav Cígler a Michal Motyčka. ČTK to dnes řekla vedoucí tiskového odboru radnice Jana Bisová.

Slavnostní představení veřejnosti plánuje město večer po skončení koncertu, na němž zazní Dvořákovo Rekviem. Oltářní stůl představuje skleněný objekt v podobě kvádru, v něm zabudované světlo zesiluje a zeslabuje. Doplňuje jej světelný kříž, který se bude vznášet nad hlavami návštěvníků. Poslední červnovou neděli objekty vysvětí teolog Tomáš Halík.

Skleněný sloup měli lidé možnost poprvé vidět loni v listopadu. Dílo instalované v opraveném kostele tvoří zhruba sedmimetrový sloup, který se vznáší nad podlahou v křížení chrámových lodí. Pod ním je skleněná plocha o průměru asi pět metrů, která má evokovat vodu.

V budoucnu by instalaci mohly ještě ozvláštnit laserové linie, které protnou obě kostelní lodě ve tvaru kříže. Promítaly by se pouze při svátečních příležitostech. S dílem Václava Cíglera se lidé v Litomyšli nesetkávají poprvé. Je autorem skleněného kříže na Novém kostele církve bratrské.

Uskutečněná i neuskutečněná díla obou výtvarníků představí výstava v litomyšlském Regionálním muzeu, která začíná příští neděli a potrvá do začátku září. Cígler například plánoval spojit laserovými paprsky významná a sakrální místa ve městě, byly mezi nimi kostely, gymnázium nebo radnice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 120)