Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Litomyšlské biskupství slaví 680 let existence, výročí připomenou bohoslužby a výstavy

Kraje: Pardubický / / ČTK / 14. dubna 2024 13:11
Litomyšlské biskupství slaví 680 let existence, výročí připomenou bohoslužby a  výstavy

Kostel Povýšení sv. Kříže, Litomyšl
Autor: Wikipedie.org / Sokoljan / Creative Commons

Litomyšl (Svitavsko) - Litomyšlské biskupství letos oslaví 680 let od svého založení. Vznik druhé nejstarší české diecéze připomenou bohoslužby, vědecká konference, výstava nebo také aktualizované heslo na wikipedii, uvedl v tiskové zprávě Vítek Večeře z proboštství.

Papež Kliment VI. Vydal v roce 1344 bulu, která byla vyvrcholením snahy Jana Lucemburského a jeho syna Karla o vymanění české církve z vlivu arcibiskupství v německé Mohuči. Listinou bylo pražské biskupství povýšeno na arcibiskupství a vzniklo nové biskupství v Litomyšli, která tehdy představovala významné náboženské centrum.

„Tato nová diecéze neměla dlouhého trvání, fakticky zanikla již v době husitských válek, přesto se v jejím čele vystřídalo několik osob zvučných jmen jako třeba Jan ze Středy, Albert ze Šternberka či Jan Železný. Biskupství bylo v 70. letech 20. století papežem Pavlem VI. obnoveno jako titulární a je udělováno biskupům bez vlastní diecéze, například pomocným biskupům nebo papežským diplomatům,“ uvedl Večeře.

Největší akce spojená s výročím se odehraje v neděli 28. dubna. Od 10:00 bude Jude Thaddeus Okolo, apoštolský nuncius v České republice, sloužit v litomyšlském proboštském a kapitulním kostele Povýšení sv. Kříže slavnostní výroční mši svatou.

„Tu doprovodí zpěvem gregoriánského chorálu jeden z nejlepších souborů svého druhu vůbec, Schola Gregoriana Pragensis pod vedením Davida Ebena, a to s repertoárem z doby vzniku biskupství v Litomyšli,“ uvedl Večeře.

Titulární slavnost v kostele za Povýšení sv. Kříže je naplánovaná na 14. září, hlavním celebrantem bude bývalý titulární litomyšlský biskup Pavel Konzbul. Ve dnech 17. a 18. října se v zámeckém pivovaru uskuteční vědecká konference, kde odborníci promluví na téma litomyšlského biskupství v jeho historické i současné perspektivě. Konferenci pořádá Historický ústav Akademie věd ČR. „Vzhledem k významnosti připomínaného jubilea se tato akce bude konat přímo v Litomyšli, a to v zámeckém pivovaru, tedy v místech, kde se nacházel komplex středověkého biskupství,“ uvedl Večeře.

Součástí připomínky výročí bude také řada drobnějších akcí, mezi nimi přednáška o litomyšlském biskupství, kterou přednese Vojtěch Večeře z Akademie věd ČR. V badatelně archivu v Litomyšli bude po celý rok ke zhlédnutí soubor nedávno restaurovaných listin litomyšlského biskupství, opatřenými původními biskupskými pečetěmi,

„Další drobnou připomínkou bude skromná panelová výstava o litomyšlském biskupství v kostele Povýšení sv. Kříže nebo třeba zveřejnění zásadně přepracovaného a rozšířeného hesla na české wikipedii. Výročí si budou připomínat hrou také děti, které vytvoří instalaci svých prací o biskupství v Litomyšli,“ uvedl Večeře.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
24%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 112)