Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sobotka v Táboře: Lidé se k Husovi upínali v klíčových momentech dějin

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 5. června 2015 21:31
Sobotka v Táboře: Lidé se k Husovi upínali v klíčových momentech dějin

Ilustrační foto: Stará radnice v Táboře
Autor: Wikipedia.org / ŠJů / Wikimedia Commons

Tábor - K principům a myšlenkám Jana Husa se podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) lidé vždy upínali ve zlomových okamžicích československých dějin. Premiér to řekl v Táboře na dnešním zahájení výstavy Jan Hus, která má připomenout 600. výročí úmrtí jihočeského kazatele, jenž patřil k prvním církevním reformátorům. Výstava v Táboře nabízí řadu předmětů spojených s dobou života Jana Husa.

"Jsme v situaci lidí, kteří znají historii, a dokážeme si uvědomit, jak významnou postavou byl Jan Hus pro naše dějiny. Ne jen, že o téměř 100 let předběhl německou reformaci, ale jeho myšlenky byly aktuální i živé v době Československé republiky, v době odboje nebo například v roce 1968," řekl Sobotka.

Výstava patří rozsahem exponátů mezi největší na téma Jan Hus. Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) středověký kazatel obětoval svůj život mimo jiné pro přesvědčení o rovnosti lidí. "Dokázal tak, že existují hodnoty, pro které stojí položit život. To je velmi silné poselství a myslím si, že bychom ho neměli přeslechnout," řekl Herman na zahájení výstavy. Podle něj se Hus svými činy zapsal nesmazatelně do dějin a identity celé Evropy.

Výstava Jan Hus je jedním z vrcholů bloku akcí, které připomínají 600. výročí kazatelovy smrti. Součástí expozice je například i rozměrné plátno Václava Brožíka Mistr Jan Hus před koncilem Kostnickým. Obraz zapůjčila do Tábora pražská Národní galerie. Návštěvníci uvidí například i zrestaurovaná gotická oltářní křídla z kostela v Roudníkách, takzvaný Husův hrneček nebo část Husova pláště.

Kněz Jan Hus, jenž se kolem roku 1370 narodil v jihočeském Husinci, byl jedním z prvních představitelů církve, kteří usilovali o její reformaci. Byl proti odpustkům a tvrdil, že jediným pramenem víry má být Písmo svaté, nikoliv papežská nařízení či encykliky. Prosazoval ideu tří pouze: pouze milost, pouze víra, pouze písmo. Kvůli svým myšlenkám byl označen za kacíře a 6. července 1415 upálen v Kostnici na jihozápadě Německa. Svým přínosem pro vývoj křesťanství patří k nejvýznamnějším Čechům v historii.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)