Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Číhošť se kvůli Toufarově slavnosti připravuje na davy poutníků

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 2. července 2015 17:25
Číhošť se kvůli Toufarově slavnosti připravuje na davy poutníků

Číhoštský kostel Nanebevzetí Panny Marie
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Číhošť - V Číhošti na Havlíčkobrodsku jsou v plném proudu přípravy na slavnost spojenou s uložením ostatků pátera Josefa Toufara v tamním kostele. Počet poutníků, kteří druhý červencový víkend přijdou do obce se 168 obyvateli uctít památku kněze umučeného komunistickým režimem, si nikdo netroufá odhadnout. Lidí ochotných pomoci s přípravami je naštěstí dost, jsou i z okolních vsí, řekl ČTK číhošťský starosta Jaroslav Tvrdík.

Mše k 65. výročí smrti číhošťského faráře se letos v únoru zúčastnilo přibližně 500 věřících. Místní nyní čekají ještě větší účast. Zatím největší slavností bylo odhalení Toufarova památníku v roce 1990, jež do Číhoště přitáhlo několik tisíc lidí.

Kněz zemřel po mučení vyšetřovateli Státní bezpečnosti, kteří ho nutili k doznání, že v číhošťském kostele zinscenoval zázračný pohyb kříže na oltáři. Jeho kosterní ostatky byly loni vyzvednuty z hromadného hrobu v pražských Ďáblicích a forenzní genetici nedávno potvrdili, že skutečně patří Toufarovi. "Mám nesmírnou radost, že se po těch 65 letech může otec Toufar vrátit do Číhoště, protože i místní obyvatelé ho považují za svého spoluobčana," řekl farář Tomáš Fiala, který se o číhošťskou farnost stará.

Organizaci nadcházející slavnosti zajišťuje agentura, která má s pořádáním podobných akcí zkušenosti. Nedělní mše se bude odehrávat před kostelem a bude přenášena na velkoplošné obrazovky na návsi. Profesionálům budu pomáhat farníci, místní spolky a další dobrovolníci. Jen u stánků s občerstvením a na parkovištích jich bude zaměstnáno nejméně 60. "Je to práce navíc, ale je to také reprezentace vesnice," řekl starosta.

Provizorní parkoviště budou i na loukách, místní hřiště se promění ve stanové městečko. Návštěvnost se totiž předpokládá už během soboty, kdy bude v kostele Nanebevzetí Panny Marie vystavena kovová schrána s Toufarovými ostatky. Na čestné stráži se u ní budou střídat i obyvatelé Toufarova rodného Arnolce.

O opravy kostela se místní lidé starají už tři roky, založili kvůli tomu nadační fond. "Jsem rád, že byl loni opraven interiér kostela, protože za současného poutního ruchu by se opravovat nedal," uvedl Fiala. Poutníky teď kostel přivítá opravenou věží s novotou svítící šindelovou střechou. U fary bylo rovněž otevřeno nové sociální zařízení.

"Hlavním úkolem teď bylo vybudovat hrob pro otce Toufara," řekl Fiala. Ostatky budou uprostřed kostelní lodi uloženy pod žulovou deskou, která bude na stejné úrovni s podlahou. Místo je připraveno. Naopak symbolický náhrobek u kostela připomínající utýraného faráře v posledním čtvrt století už lidé odnesli, protože vedle pravého hrobu ztratil význam. Stane se součástí tamní expozice o Toufarovi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)