Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman a Duka podepsali dohodu o církevních domech na Hradě

Domácí zpravodajství / juml / apha.cz/ČTK / 16. července 2015 15:53
Zeman a Duka podepsali dohodu o církevních domech na Hradě

Kardinál Dominik Duka podepisuje spolu s Milošem Zemanem společné prohlášení ohledně dalšího postupu při navracení původního církevního majetku na Pražském hradě
Autor: Hrad.cz

Praha - Pražský arcibiskup Dominik Duka dnes podepsal spolu s prezidentem Milošem Zemanem společné prohlášení ohledně dalšího postupu při navracení původního církevního majetku na Pražském hradě. Obě strany vyjádřily podporu řešení, které je v prohlášení navrhováno.

Uspořádání vlastnických a užívacích práv by mělo být podle memoranda do 31. ledna 2016 takové, že Metropolitní kapitule bude vydán objekt Nového probošství a Náboženské matici objekt kláštera sv. Jiří. Bazilika sv. Jiří a kostel Všech svatých budou užívány církví k liturgickým účelům, Mladotův dům bude nadále užíván Metropolitní kapitulou v rámci již existující výpůjčky a budova Starého probošství bude kapitulou užívána do té doby, než své sídlo přesune do Nového probošství.

Kardinál Duka zároveň vyjádřil podporu tomu, aby se noví majitelé zavázali k tomu, že objekty Nového probošství a kláštera sv. Jiří, které jsou dnes ve velmi neutěšeném stavu, do 5 let od nabytí vlastnických práv zrekonstruují. A konečně pražský arcibiskup vyjádřil svou podporu také tomu, že se původní vlastníci církevního majetku vzdají svých restitučních nároků k ostatním objektům na Pražském hradě.

"Smyslem této dohody o vydání dvou objektů na Pražském hradě, liturgickém užívání dvou kostelů a zápůjčce Mladotova domu je posílení duchovní roviny v místě, které je, a vždy bylo, centrem naší země a naší státnosti. V blízkosti katedrály bude moci vzniknout muzeum církevních památek, ale také prostory pro kulturní a vzdělávací akce. Církev netouží po majetku, který neslouží svému účelu, a proto nežádá o vše, oč by žádat mohla. Nechceme restituci všeho majetku, ale částečné napravení křivd, které je nutné pro naši existenci," řekl k memorandu kardinál Duka.

Znalec církevních dějin Jaroslav Šebek považuje dohodu za velký ústupek církve. "Vzdali se těch objektů, které mohly být využity komerčněji. V tomto smyslu církev jednoznačně tahala za kratší provaz," sdělil ČTK Šebek. Podmínky memoranda jsou podle něj jednoznačně výhodnější pro stát. Proto ho nepřekvapila ani nesouhlasná reakce kardinála Vlka

Předpokládá, že vyjednávací tým arcibiskupa Duky ustoupil, aby předešel dalším debatám o vlastnictví budov na Hradě. "Má interpretace je, že církevní představitelé nechtěli jitřit emoce kolem areálu Pražského hradu, protože samozřejmě je to symbolický areál," míní historik. 

Šebek doplnil, že dokladem slabšího postavení církve v jednáních je i to, že se zavázala opravit památky na vlastní náklady. "Je otázka, kde církev ty peníze sežene, s jakými institucemi bude vyjednávat," poznamenal. 

Nové probošství se stane sídlem Metropolitní kapituly u sv. Víta a zároveň sídlem církevního soudu. Jeho prostory budou využívány také ke kulturním a vzdělávacím akcím. Svatojiřský klášter by měl být využíván podobně, jako tomu bylo v minulosti. Plánuje se, že by v něm vzniklo muzeum církevních památek vážících se ke katedrále sv. Víta. Na vzniku muzea a na dalších projektech by se mělo spolupracovat s Národní galerií a Správou pražského hradu. Objekt Mladotova domu by měl být nadále využíván kapitulou pro katedrální sbor, potřeby hudebníků, jako zázemí pro bohoslužby a výstavní prostory. Objekty potřebné pro činnost Správy Pražského hradu (např. pro potřeby Hradní stráže) by měly zůstat státu.

Náboženská matice je samostatný veřejný fond s právní subjektivitou. Jejím účelem je správa části majetku římskokatolické církve a výnosů z něho. Statutárním zástupcem je předseda České biskupské konference.

Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze je sborem kněží, kteří slouží při katedrálním kostele sv. Víta. Vznikla v roce 971 a je tak nejstarší nepřetržitě existující institucí v Česku. Jejím posláním je především péče o Svatovítskou katedrálu, včetně svatovítského pokladu a starobylé kapitulní knihovny. V čele kapituly stojí probošt, kterým je v současné době biskup Václav Malý.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)