Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán informoval o svém hospodaření za minulý rok

Ze světa / juml / ČTK / 16. července 2015 17:42
Vatikán informoval o svém hospodaření za minulý rok

Ilutrační foto: Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Francois Malan / Wikipedia Commons

Vatikán - Přebytek rozpočtu městského státu Vatikán se loni díky kulturním aktivitám, zvláště muzeím, téměř zdvojnásobil na 63,5 milionu eur (1,7 miliardy Kč) z předloňských 33 milionů eur. Rozpočet samotného Svatého stolce však skončil opět ve schodku. Uvedla to dnes agentura AP.

Hospodaření městského státu zahrnuje poštovní služby, muzea a další aktivity. Muzea loni navštívilo zhruba šest milionů lidí. K vysokému růstu přebytku přispěly rovněž investice.

Rozpočet Svatého stolce, který je centrální správou Vatikánu, skončil v deficitu 25,6 milionu eur, protože náklady na zaměstnance překonaly růst hodnoty majetku. V roce 2013 činil schodek 24,5 milionu eur. Údaje jsou však obtížněji srovnatelné, protože Vatikán loni přešel na nové, mezinárodní účetní standardy. V roce 2013 by podle nich zřejmě schodek činil až 37 milionů eur.

Čistá aktiva se loni zvýšila o 939 milionů eur. Vatikán připsal do své rozvahy dříve nehlášená aktiva v hodnotě 1,1 miliardy eur a současně i závazky 222 milionů eur. Účetní změny jsou výsledkem širší kontroly stavu financí a účetnictví, kterou dostal za úkol kardinál George Pell.

Personální náklady na 2880 zaměstnanců loni činily 126,6 milionu eur. Od diecézí po celém světě získal Svatý stolec 21 milionů eur a od vatikánské banky 50 milionů eur.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)