Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež zaslal poselství do Taizé

Ze světa / juml / radiovaticana.cz / 20. srpna 2015 17:45
Papež zaslal poselství do Taizé

Roger Schütz
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Vatikán/Taizé - Význam svědectví života bratra Rogera u příležitosti stého výročí jeho narození, desátého výročí tragické smrti a také 75. výročí jeho příchodu do Taizé zdůraznil papež František v poselství, které v pondělí během odpoledního setkání v zahradě tamější mnišské komunity přečetl předseda Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů kardinál Kurt Koch.

Papež František připomněl, že jeho předchůdce Benedikt XVI. nazval bratra Rogera „neúnavným svědkem evangelia pokoje a smíření, planoucím ohněm ekumenismu svatosti“. Právě tento oheň dal vznik komunitě, která sehrála nesmírně významnou roli při budování mostů mezi křesťany. František zdůraznil, že bratr Roger byl otevřen odkazům tradic různých církví, čerpal z pramene křesťanství a dovedl provázet mladé lidi v jejich duchovním hledání. Miloval rovněž chudé, vyděděné a ty, kteří jsou zdánlivě bezvýznamní. „Svojí přítomností a přítomností svých bratří ukázal, že modlitba úzce souvisí s lidskou solidaritou“ – napsal papež František. S poděkováním za život bratra Rogera pak popřál bratřím v Taizé, aby podle vzoru svého zakladatele vždycky pronikavě svědčili o zmrtvýchvstalém Kristu a pobídce bratra Rogera ke vzájemné lásce.

Nynější převor komunity v Taizé, bratr Alois, během včerejší odpolední modlitby děkoval za bratra Rogera a za první bratry, kteří se k němu přidali, a prosil, aby jeho ekumenismus svatosti oduševňoval jeho následovníky.

„Sešli na nás svého Ducha svatého, abychom i my byli svědky smíření v našem každodenním životě. Učiň z nás tvůrce jednoty mezi křesťany, kteří jsou rozdělení, dej nám, abychom přinášeli pokoj lidem, kteří se přou. Nauč nás, jak se v životě solidarizovat s těmi nejchudšími a s těmi, kteří jsou blízko, i s těmi, kdo jsou daleko“ – řekl bratr Alois.

V pondělí většina delegací z Taizé odjela. Zůstali pouze představitelé letničních a evangelikálních církví, kteří chtějí v těchto dnech věnovat více času modlitbám a rozmluvám o perspektivách jednoty. Přijela však již další skupina více než 3 tisíc mladých lidí, kteří tu začínají týdenní cyklus reflexí a modlitby – informuje přímo z dějiště o. Stanislav Tasiemski z polské Katolické informační agentury.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 124)