Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve slovinské Lublani probíhá novoroční setkání mládeže s komunitou z Taizé. Za rok bude v Estonsku

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 29. prosince 2023 16:58
Ve slovinské Lublani probíhá novoroční setkání mládeže s komunitou z Taizé. Za rok bude v Estonsku

Ilustrační foto: vitráž v kostele Smíření v Taizé (autor: bratr Éric)
Autor: Flickr.com / Emmanuel Cattier

Lublaň (Slovinsko) - Na konci každého roku se několik tisíc mladých lidí z různých zemí a různého vyznání na pět dní shromažďuje v některém velkém evropském městě, aby se zde modlili a sdíleli život místních křesťanů.

Po setkáních v Madridu, Wrocławi, Turíně a Rostocku se 46. evropské setkání koná od čtvrtka 28. prosince do pondělí 1. ledna v hlavním městě Slovinska, Lublani. Evropské setkání je připravované komunitou z Taizé ve spolupráci s místními církvemi a s podporou města Lublaně. Setkání za rok se bude konat v estonském Tallinnu. 

"Účastníci se vydávají na cestu, opouštějí bezpečí a pohodlí domova, aby byli přijati místními, poznali a zažili jejich život a kulturu a setkali s ostatními mladými z celé Evropy i dalších světadílů. Společně se sdílí v modlitbě, tichu, zpěvu, rozjímání a hledání smysli života, "popisuje komunita důvody pro tato setkání na svých stránkách. 

Většina účastníků bývá ubytována v rodinách. "Hostitelé jim otvírají svůj příbytek, přijímají neznámé a jsou ochotni s nimi po několik dnů sdílet svůj život. To od všech vyžaduje vzájemnou důvěru," dodávají bratři z Taizé. Setkání se podle nich stává znamením, že je možné žít v solidaritě a přátelství.

Ekumenická komunita v Taizé má od soboty 3. prosince nového představeného, bratra Matthewa. Ten nahradil po 18 letech trvající službě bratra Aloise. Bratr Matthew, který je po celou dobu pobytu v Taizé anglikánem, pochází z Velké Británie. První představitel komunity a její zakladatel bratr Roger byl zabit psychicky nemocnou ženou v roce 2005.

Ve slovinské Lublani probíhá novoroční setkání mládeže s komunitou z Taizé. Za rok bude v Estonsku

interiér kaple bratra Rogera v Těšíně
Autor: www.starokatolici.cz

Komunita, která vznikla v malé  francouzské obci Taizé, je známá svojí přitažlivostí pro ekumenicky smýšlející křesťany nejen z Evropy. Každoročně na přelomu roku pořádá setkání v některém evropském městě. Dvakrát proběhlo i v Praze. 

V Česku jsou oblíbené kontemplativní zpěvy a modlitby z Taizé. Ve Slezsku pak byla před rokem požehnána i první kaple, zasvěcená bratru Rogerovi z Taizé. Jedná se o kapli starokatolické církve v Českém Těšíně. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)