Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež umožní kněžím, aby odpustili ženám po interrupci

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 1. září 2015 20:32
Papež umožní kněžím, aby odpustili ženám po interrupci

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Papež František umožní během nadcházejícího Mimořádného roku milosrdenství všem kněžím, aby měli pravomoc odpouštět hřích umělého potratu, těm kdo litují a žádají rozhřešení. Vyplývá to z papežova dopisu o aplikaci odpustků spojených se slavením Svatého roku milosrdenství, který dnes Vatikán zveřejnil.

Papež v dopise popsal "existenciální a morální utrpení", jemuž musejí čelit ženy, které se rozhodly pro předčasné ukončení těhotenství. Sám prý potkal mnoho žen, "které si v srdci nesou jizvu tohoto trýznivého a bolestivého rozhodnutí". A dodal: "Pouze pochopení hluboké nespravedlnosti tohoto činu v jeho pravdě však umožňuje neztratit naději."

V současné praxi římskokatolické církve je podstoupení chtěného potratu spojeno s trestem exkomunikace. Tento trest se týká osoby podle Kodexu kanonického práva, která si potrat nechala provést a toho, kdo potrat provedl. Rozhřešení v takovém případě podléhá diecéznímu biskupovi, pokud on tuto pravomoc nepředá ještě některému jinému knězi. 

Nemocní a nemohoucí budou moci obdržet jubilejní odpustky účastí na bohoslužbách prostřednictvím sdělovacích prostředků a prožíváním svého „utrpení jako zkušenosti přiblížení se Pánu, který v tajemství svého umučení, smrti a vzkříšení ukazuje mistrovskou cestu, jež dává smysl každé bolesti i osamění.“


Svátosti smíření u kněží ze schizmatického Bratrstva sv. Pia X.

Poslední upřesnění papeže Františka k Mimořádnému roku milosrdenství směřuje k těm věřícím, kteří z různých důvodů navštěvují kostely, v nichž působí kněží Bratrstva sv. Pia X. Jubileum milosrdenství na jeho účasti nikoho nevylučuje, napsal papež František. Zároveň vyjadřil naději na brzké obnovení plného církevního společenství. Pro dobro těchto věřících stanovil, že kdo během jubilea přistoupí ke slavení svátosti smíření prostřednictvím kněží Bratrstva sv. Pia X., získá zcela platné rozhřešení svých hříchů.

Svatý rok věnovaný Božímu milosrdenství ohlásil papež v dubnu. Začít má letos na slavnost Neposkvrněného Početí (8. prosince) a potrvá do slavnosti Krista Krále 20. listopadu příštího roku.

Začátek Svatého roku se kryje s 50. výročím konce druhého vatikánského koncilu, který se konal v letech 1962 až 1965. Měl za cíl více otevřít římskokatolickou církev světu a vést k její vnitřní reformě. Na toto úsilí navazuje současný papež František.

V katolické křesťanské tradici je Svatý rok rokem odpuštění dluhů a trestů za spáchané hříchy. Jeho tradice byla založena na konci 13. století. Naposledy Svatý rok vyhlásil papež Jan Pavel II. v období let 2000 a 2001. Tehdy Vatikán navštívilo 30 milionů poutníků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)