Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán podpořil záměr pojmenovat po Martinu Lutherovi náměstí v Římě

Ze světa / anho / Vlastní zpráva / 2. září 2015 15:03
Vatikán podpořil záměr pojmenovat po Martinu Lutherovi náměstí v Římě

Martin Luther na obraze Lucase Cranacha st. z roku 1529
Autor: Wikipedia.org / Carol Gerten-Jackson / Creative Commons

Řím - Náměstí v centru Říma nedaleko Kolosea ponese jméno Martina Luthera. Přestože byl německý katolický mnich a teolog papežem zhruba před pěti sty lety exkomunikován, Vatikán nyní záměr pojmenovat na památku reformátorových činů jedno z římských náměstí podpořil.

„Rozhodnutí římských radních je pro katolíky příznivé. Shoduje se s cestou dialogu, kterou začal  ekumenický koncil,“ řekl mluvčí Vatikánu Ciro Benedettini. Budoucí Piazza Martin Lutero leží na kopci Oppian Hill, nové jméno by mohlo mít od příštího měsíce. Po šesti letech tak bude vyhověno žádosti Církve adventistů sedmého dne, informoval italský list La Repubblica.

Původně se náměstí po Lutherovi mělo jmenovat už v roce 2010 jako připomínka pětistého výročí jeho cesty do Říma. Místní magistrát kvůli byrokratickým problémům však návrh schválil až tento rok.

Martin Luther byl v 16. století klíčovou postavou reformace. Ostré diskuse vyvolal zpochybněním autority katolické církve, veřejně odsoudil korupci mezi římskými duchovními. Byl přesvědčený, že Boží milost platí pro každého, kdo ji vírou přijme. S jeho názory nesouhlasil tehdejší papež Lev X. a v roce 1521 ho exkomunikoval.

V Itálii tvoří protestanté menšinu, podle výzkumu publikovaného v roce 2012 Centrem pro studium nových náboženství se k tomuto vyznání hlásí 435 tisíc italských občanů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)