Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ruská pravoslavná církev vede spor o největší kostel v Petrohradu

Ze světa / vlu / ČTK / 3. září 2015 10:38
Ruská pravoslavná církev vede spor o největší kostel v Petrohradu

Ilustrační foto: katedrála sv. Izáka v Petrohradě
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Petrohrad - V Petrohradu vypukl spor o největší kostel v tomto městě na severu Ruska. Městské úřady odmítají předat perlu klasicismu, chrám svatého Izáka, ortodoxní církvi. Patriarchát v Moskvě podle agentury DPA oznámil, že se s Petrohradem o svatostánek, který nyní slouží jako muzeum, bude soudit. 

Právnička patriarchátu zdůraznila, že chrám byl postaven pro církevní a ne pro výstavní účely. Doposud se v něm bohoslužby konaly jen příležitostně. Úřady ale trvají na tom, že katedrála coby muzeum celonárodního významu zůstane ve vlastnictví města.

Po rozpadu Sovětského svazu ruská vláda, zejména pod vedením současného prezidenta Vladimira Putina, vrátila ortodoxní církvi mnoho nemovitostí a uměleckých děl, jako jsou třeba ikony. Nicméně jak připomíná agentura DPA, církev chrám svatého Izáka nevlastnila ani za carských časů.

Tuto památku loni navštívilo přes tři miliony lidí. Chrám je vysoký 101 metrů. Dominantou chrámu, jehož stavba trvala téměř 40 let, je pozlacená kupole. Do chrámu se vejde téměř 14 000 věřících. Během komunistického režimu byl chrám přeměněn na muzeum ateismu a v letech 1928 až 1990 se v něm nesměly konat bohoslužby.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)