Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vzpomínka na všechny věrné zemřelé

Domácí zpravodajství / juml / apha.cz / 2. listopadu 2015 12:19
Vzpomínka na všechny věrné zemřelé

Ilustrační foto - Bazilika svatého Petra a Pavla na Vyšehradě
Autor: Wikipedia.org / NoPlayerUfa / Creative Commons

Praha - Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě zve na slavnostní bohoslužbu věnovanou památce zesnulých, kterou bude v pondělí 2. listopadu 2015 od 18.00 hodin v bazilice sv. apoštolů Petra a Pavla na Vyšehradě sloužit pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP.

Po skončení bohoslužby půjdou věřící s rozžatými svícemi na Vyšehradský hřbitov, kde bude před Slavínem následovat požehnání hřbitova. Společnou modlitbu mezi hroby významných osobností moderních českých dějin povede děkan kapituly Mons. Tomáš Holub. Právě Vyšehrad spjatý s počátky české státnosti i křesťanské víry je vhodným místem pro hlubší zamyšlení nad posledními věcmi člověka. Modlitba za zemřelé má na tomto místě dlouhou tradici.

Památka všech věrných zemřelých či lidově „dušičky“ je dnem, kdy se církev modlí za zemřelé. Modlitba za zemřelé patří k nejstarší křesťanské tradici. Jako památku ji zavedl roku 998 clunyjský opat Odilo († 1048). Ve 13. století se tento zvyk rozšířil v západní církvi a papež Benedikt XV. jej v roce 1915 potvrdil pro celou církev. Doba památky zesnulých, kdy si připomínáme ty, kdo již nejsou mezi námi, je příležitostí položit si otázku po smyslu vlastního života. Vzpomínáme na naše blízké a v duchu se ptáme, jaké svědectví nám zanechali.

Také na dalších místech pražské arcidiecéze bude probíhat vzpomínka na zemřelé. Vzpomínková pobožnost se koná např. také od 15.00 hodin u centrálního kříže na Olšanských hřbitovech a mše svatá za všechny věrné zemřelé od 16.00 hodin v kostele sv. Rocha na Žižkově.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)