Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka odslouží v Lánech bohoslužbu za Zemana a vlast

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 20. listopadu 2015 16:10
Kardinál Duka odslouží v Lánech bohoslužbu za Zemana a vlast

Kardinál Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Claude TRUONG-NGOC / Creative commons

Lány - Kardinál Dominik Duka dnes večer odslouží v kostele, který je součástí zámeckého areálu Lánech, bohoslužbu za vlast a prezidenta republiky, řekl dnes novinářům na Pražském hradě šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.  Bude to zároveň poprvé od roku 1921, kdy jej stát zakoupil, co se podobně významná bohoslužba v lánském kostele uskuteční.

Informaci magazínu Christnet.cz potvrdil i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: “Jde o bohoslužbu za prezidenta a vlast.”

Návrh na odsloužení bohoslužby v kostele Nejsvětějšího jména Ježíš vzešel podle Forejta od katolické církve a prezidentská kancelář jej přivítala jako velmi "přátelské gesto".

Kardinál Duka na svém facebookovém profilu upřesnil, že se nejedná o mši na počest Miloše Zemana a byla naplánována několik měsíců dopředu: "Chceme zdůraznit, že mše se na počest nikoho živého neslouží, kněz či biskup má tzv. intenci, tedy úmysl, vyjádřený v přímluvách, např. za vlast, národ, nebo za zdraví a podobně. Nepochybujeme, že pokřtěný a biřmovaný pan prezident Zeman jistě ocení přímluvu za zlepšení zdraví a za to, aby s rozmyslem reprezentoval tento stát. Návštěva v Lánech byla dohodnuta před několika měsíci, navíc jde o mši pro veřejnost, které se pan prezident zúčastní jako kterýkoliv jiný občan."

Zeman Duku přivítá s oficiálními poctami. Ty mu podle Forejta náleží z kardinálského titulu, na základě kterého je v diplomatickém protokolu vnímán jako zástupce vladaře a následník trůnu.

Na primase českého proto v Lánech bude čekat čestná stráž i historické prapory nebo zástupci obce. Odpoledne také bude na jeho počest stažena na Pražském hradě prezidentská standarta a ve stejnou dobu naopak zavlaje nad lánským zámkem. To se děje jen velmi výjimečně, podotkl Forejt. Naposledy se tak stalo před asi osmi lety při oficiální návštěvě jedné z hlav státu v Lánech.

Po mši, která bude otevřena veřejnosti, Zeman s Dukou povečeří a budou mít společné jednání.

Zeman a Duka v červenci podepsali memorandum převedení Jiřského kláštera a Nového probošství církvi. Stát by se tak mělo do konce ledna. Podmínkou dohody je, že obě památky budou do pěti let opravené a církev se vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu. Forejt dnes ČTK řekl, že na dokončení dohody pracují na pravidelných schůzkách týmy právníků obou stran. K tomu, zda se podaří předpokládaný termín dodržet poznamenal, že se "text memoranda nemění".

 

Přímý přenos z bohoslužby.

 

Dukův krok kritizoval například bývalý místopředsedou KDU-ČSL David Macek a přirovnal ho k volbě prezidenta 2008, kdy měli někteří biskupové lobbovat za zvolení Václava Klause:

Zachovej nám, Hospodine...

Jistě, mnozí se pravidelně modlíme za prezidenta a naší vlast. V kontextu Zemanovych postojů, které naplno vyhřezly při jeho skandálním vystoupení 17. listopadu, mne však toto veřejně-politické gesto silně zavání těmi nejhoršími tradicemi českého klerofašismu a v důsledku kompromitaci katolické církve.

Očekávám teď od svých pastýřů spíš prorocky kritické vystoupení proti nenávisti a nastupujicímu fašismu, mohutnou podporu našeho křestanského sebevědomí, poctivého mezinaboženského dialogu, vstřícnosti vůči potřebným (což například vnímám od papeže Františka, kardinála Scoly a Schönborna, biskupa Malého ci evropskách jezuitu).

Řeknu to ještě jinak: toto gesto za těchto okolností považuji za podobně odpudivé, jako když někteří z biskupů a opatů lobbovali v roce 2008 u poslanců a senátorů za zvolení Václava Klause prezidentem. Se vši vlastní slabostí a hříšností miluji svoji svatou a hřesící katolickou církev. Tento Váš krok, Eminence Dominiku Duko, mě bolí až fyzicky...

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)