Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež ve Vatikánu zahájí Svatý rok milosrdenství

Ze světa / juml / ČTK / 8. prosince 2015 6:23
Papež ve Vatikánu zahájí Svatý rok milosrdenství

Ilustrační foto: Bazilika sv. Petra ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Monchensea / Wikimedia Commons

Vatikán - Papež František dnes ve Vatikánu slavnostně zahájí mimořádný Svatý rok, který má věřícím po celém světě přinést odpuštění za spáchané hříchy a otevřít církev i lidem mimo ni. Svatý rok, první od roku 2000, má být ve znamení milosrdenství. Pro katolíky jde o slavnostní období a čeká se, že se mimo jiné znásobí počet poutníků, kteří při této příležitosti zamíří do Říma.

Papež vyhlásil Svatý rok už letos v dubnu a jako jeho symbolický začátek zvolil právě 8. prosinec, na který podle liturgického kalendáře připadá den Neposkvrněného početí. Dnes si katolíci rovněž připomínají 50 let od konce druhého vatikánského koncilu, který se konal v letech 1962 až 1965 a díky reformám římskokatolickou církev více otevřel světu. Svatý rok potrvá do 20. listopadu příštího roku.

Svatý rok je v katolické křesťanské tradici rokem odpuštění dluhů a trestů za spáchané hříchy. Jeho tradice byla založena na konci 13. století. Podle teologů jde o dobu, kdy mohou lidé obnovit vztah s Bohem. Otevřou se také takzvané "svaté brány" ve čtyřech římských bazilikách a dalších svatostáncích po celém světě, které jindy bývají zazděné.

Svaté roky se podle tradice dělí na řádné, jež se opakují v pravidelných intervalech 25 let, a mimořádné, které jsou vyhlašovány papežem. Poslední řádný Svatý rok začal v roce 2000 za papeže Jana Pavla II., poslední mimořádný Svatý rok vyhlásil tentýž papež v roce 1983 jako připomínku 1950 let od smrti Ježíše Krista.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)