Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán schválil zázrak Matky Terezy, připravuje svatořečení

Ze světa / juml / ČTK / 18. prosince 2015 9:12
Vatikán schválil zázrak Matky Terezy, připravuje svatořečení

Ilustrační foto: Řád misionářek lásky založila Matka Tereza
Autor: Wikipedia.org / Túrelio / Creative Commons

Vatikán - Vatikán dnes oficiálně oznámil, že papež František uznal zázrak přisuzovaný Matce Tereze. Otvírá se tak cesta ke svatořečení této katolické misionářky, která téměř celý svůj život věnovala pomoci chudým a nemocným a která zemřela v roce 1997 ve svých 87 letech. Vatikán je připraven vydat dekret o jejím svatořečení. To by se podle italského tisku mohlo uskutečnit první týden v září příštího roku, kdy bude výročí jejího úmrtí.

"Svatý otec zmocnil Kongregaci pro otázky svatořečení, aby vyhlásila dekret, jímž se uznává zázrak blahořečené Terezy z Kalkaty," oznámil Vatikán v prohlášení. Tento druhý ze dvou zázraků, které jsou podmínkou svatořečení, byl potvrzen komisí expertů před třemi dny. Údajně šlo o nevysvětlitelné uzdravení muže v Brazílii v roce 2008, který byl v kómatu kvůli několika abscesům na mozku. Vatikán uznal, že pomohla modlitba jeho manželky k Matce Tereze.

Drobná agilní řeholnice Tereza, k níž patřil věčný úsměv stejně neodmyslitelně jako modrobílé sárí, se již šest let po smrti stalou jednou z nejrychleji blahořečených v historii. Učinil tak Jan Pavel II. v říjnu 2003 ve Vatikánu za účasti více než 150.000 lidí, katolíků, ale i muslimů. Zázrak nutný k blahořečení se měl stát 5. září 1998, přesně rok po smrti Matky Terezy, v klášteře u bangladéšských hranic, kam s velkým nádorem v břiše přišla Indka Monika Besraová. Nádor údajně zmizel poté, co se jeptišky modlily k Matce Tereze.

Matka Tereza se narodila jako Agnes Bojaxhiuová 27. srpna 1910 v nynějším hlavním městě Makedonie Skopje. Při křtu dostala jméno Agnes a doma jí říkali Gonxha (Poupátko). V 18 letech vstoupila v Dublinu do řádu loretánských sester a krátce nato odjela do Indie, kde složila řeholní slib a přijala jméno Tereza. Několik let učila na řádové škole v Kalkatě dívky z bohatých rodin.

Aby mohla pomáhat chudým, vymohla si u papeže povolení odejít z kláštera. V roce 1950 jí přišla z Vatikánu odpověď schvalující novou kongregaci sester Matky Terezy, kterou pojmenovala Misionářky lásky. Tento řád, jehož byla Tereza představenou 47 let, má dnes přes 4500 členek ve více než 130 zemí. Od roku 1984 existuje i jeho mužská větev Misionáři lásky. Již v 50. letech založila Matka Tereza v Kalkatě několik útulků pro chudé a nemocné.

V květnu 1990 vznikl první dům Misionářek lásky i v Československu - ve slovenské Čadci. Krátce nato byla otevřena pobočka jejího řádu i v Praze. Československo navštívila Matka Tereza poprvé již v roce 1984, podruhé přijela v roce 1990.

Jako nositelka Nobelovy ceny za mír (1979) dokázala Matka Tereza také při svých cestách po světě získat četné prostředky pro Řád Milosrdenství, který v roce 1950 založila a který patřil na sklonku jejího života údajně k nejbohatším řádům na světě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)