Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František odsoudil ve vánočním poselství krutost terorismu a varoval před životem v konzumu

Ze světa / kir / čtk/redakce / 25. prosince 2015 13:04
Papež František odsoudil ve vánočním poselství krutost terorismu a varoval před životem v konzumu

Ilutrační foto: Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Francois Malan / Wikipedia Commons

Řím - Papež František v dnešním tradičním poselství Městu a světu odsoudil "kruté teroristické akce" a ničení kulturního dědictví jednotlivých národů. Papež také vyslovil naději, že se s pomocí OSN podaří ukončit boje v Sýrii a Libyi. Vyjádřil úctu těm státům a osobám, které se ujímají uprchlíků. Papežské poselství o Božím hodu vánočním je tradičně věnováno největším konfliktům na světě.

Papež hovořil z balkonu baziliky svatého Petra ve sluncem zalitém poledni před shromážděnými věřícími. Ve Vatikánu stále platí přísná bezpečnostní opatření zavedená po atentátech v Paříži ze 13. listopadu. František nemluvil jen o brutálních teroristických činech, které zachvátily Paříž, ale jmenoval také další dějiště útoků spáchaných teroristy v jiných částech světa.

Prosil o "požehnání pro všechny, pro jednotlivce i státy, které štědře přijímají množství uprchlíků a pomáhají jim přizpůsobit se".

Papež varoval před životem v konzumu, hédonismu, bohatství a extravaganci

Předtím o vánoční liturgii na Štedrý den večer  vyzýval, aby se lidé vrátili k základním životním hodnotám, střídmosti a jednoduchému životu a nepodléhali vlivu konzumu. Vánoce jsou podle něj dobou, kdy "znovu objevujeme, kdo jsme".

"Ve společnosti často pod vlivem konzumu a hédonismu, bohatství a extravagance, řešení zevnějšku a narcismu nás toto Dítě vyzývá, abychom jednali střídmě, jinými slovy způsobem, který je jednoduchý, vyrovnaný a konzistentní, a abychom dělali, co je nezbytné," řekl papež s odkazem na Ježíška narozeného v chudobě v jesličkách. Právě on by měl věřící inspirovat v jejich životech, dodal František. Bohoslužby se zúčastnilo asi 10.000 lidí a ve Vatikánu i v jeho okolí panovala přísná bezpečnostní opatření. Každý z účastníků musel projít detektory kovu.

Ve své homilii František zmínil některá klíčová témata svého papežství: milosrdenství, soucit, empatii i spravedlnost. "Ve světě, který je příliš často nemilosrdný k hříšníkovi a shovívavý k hříchu, si musíme vypěstovat velmi silný smysl pro spravedlnost a rozpoznat a plnit Boží vůli," uvedl papež. Malý Ježíšek podle něj každého vyzývá k tomu, aby přehodnotil způsob, jakým se chová k ostatním. "V kultuře lhostejnosti, která se nezřídka stává nemilosrdnou, by naopak náš způsob života měl být zbožný, plný empatie, soucitu a milosrdenství, které denně čerpáme z modliteb," dodal.

Papež slaví Vánoce oslaben po nemoci

Devětasedmdesátiletý František, který tento týden trpěl lehčí chřipkou, vypadal unavený a občas hovořil chraptivým hlasem, poznamenala agentura Reuters. Pro Františka jsou to letos už třetí Vánoce v čele římskokatolické církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)