Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Italský soud osvobodil kněze v případu praní špinavých peněz

Ze světa / juml / ČTK / 18. ledna 2016 18:27
Italský soud osvobodil kněze v případu praní špinavých peněz

Pohled na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Řím/Vatikán - Italský soud dnes osvobodil bývalého vysokého úředníka Vatikánu, kněze Nunzia Scarana, v případu týkajícím se korupce a praní špinavých peněz. Stejný soud mu ale zároveň udělil dvouletý podmíněný trest vězení za pomluvu. Informovala o tom agentura ANSA.

Scarano byl zatčen v roce 2013, protože policie se domnívala, že se snažil "vyprat" řádově miliony eur (desítky milionů Kč). Finance údajně protékaly jeho účtem jako fiktivní dary od zahraničních společností. Kromě toho se Scarano podle vyšetřovatelů pokoušel pro své přátele soukromým letadlem převézt 20 milionů eur (přes půl miliardy Kč) ze švýcarské banky do Itálie.

Soud ale dnes konstatoval, že žádný z těchto trestných činů, jak je popsala prokuratura, se nestal. Shledal však Scarana vinným z pomluvy. Kněz totiž falešně obvinil agenta tajné služby z krádeže šeku na 200.000 eur. Tento agent v případu rovněž figuruje.

Scarano léta pracoval jako vysoký úředník Správy majetku apoštolského sídla (APSA) ve Vatikánu. Kněz se původně dostal do hledáčku finanční policie kvůli svému rozsáhlému soukromému majetku - v jeho luxusním bytě v jihoitalském Salernu byla podle médií řada hodnotných uměleckých děl, ale i drahých orientálních koberců.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)