Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kirilla prý k setkání s papežem přiměla situace uvnitř pravoslaví

Ze světa / vlu / ČTK / 8. února 2016 22:18
Kirilla prý k setkání s papežem přiměla situace uvnitř pravoslaví

Patriarcha Kirill, světským jménem Vladimir Michajlovič Gunďajev
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Moskva/Vatikán - Hlavu ruské pravoslavné církve, moskevského patriarchu Kirilla, k očekávané schůzce s papežem Františkem přiměla snaha upevnit si postavení tváří v tvář rivalitě s konstantinopolským patriarchátem a hrozbě ztráty ukrajinské církve. Proti ale prý nebyl ani Kreml. Uvedl to obvykle dobře informovaný ruský list Vedomosti. František na druhé straně v rozhovoru s listem Corriere della Sera zdůraznil nutnost hovořit s Ruskem v zájmu míru.

Kirill a František se mají setkat tento pátek v Havaně. Vybrali ji, protože oba mají v té době namířeno do Latinské Ameriky. Papež se na Kubě zastaví cestou do Mexika, kde bude od 12. do 18. února. Kirill má v plánu navštívit ve dnech 11. až 22. února kromě Kuby Paraguay, Chile a Brazílii.

"Rusko může přinést mnoho" pro světový mír, řekl nejvyšší představitel katolické církve italskému listu na dotaz ohledně důvodů, které ho vedly k setkání s hlavou ruské pravoslavné církve. "Je potřeba stavět mosty. Krok za krokem. Až se vám (nakonec) podaří podat si ruku s tím, kdo je na druhé straně," dodal. "Mosty posilují a přispívají k míru. Zdi nikoli. Musejí být bořeny, ne stavěny. V každém případě je čeká pád, jednu po druhé. Vzpomeňte si na tu v Berlíně. Zdálo se, že je věčná, a jednoho dne padla," řekl papež František.

Historické setkání jako politické rozhodnutí

"Senzační rozhodnutí o setkání papeže a patriarchy přikázala politika, ale pro církve je to důležité," poznamenal na druhé straně deník Vedomosti ke Kirillovým motivům souhlasit se schůzkou. Pod titulkem "Kubánská křesťanská revoluce" zdůraznil historický význam havanské schůzky, který ustupuje snad jen před setkáním papeže Pavla VI. a konstantinopolského patriarchy Athénagorase I. v roce 1964. To vedlo k zahájení ekumenického dialogu.

Na četná pozvání od několika papežů odpovídaly hlavy ruské pravoslavné církve až dosud odmítnutím, což se vysvětlovalo nelibostí nad působením katolických misionářů na východě i spory mezi řeckými katolíky a pravoslavnými na Ukrajině. Důvod, proč se nyní schůzka uskuteční, je podle listu záhodno hledat uvnitř pravoslaví.

"Patriarcha Kirill potřebuje zvýšit svou symbolickou váhu před koncilem všech pravoslavných církví, který se má po více než padesátileté přípravě konat letos v červnu na Krétě. Ruská pravoslavná církev je sice nejmasovější, ale konstantinopolská nejstarší. S konstantinopolským patriarchátem čas od času vznikají konflikty kvůli jurisdikci mladších církví. V situaci církevního rozkolu na Ukrajině a konfliktu Moskvy s Kyjevem potřebuje Kirill mimořádně jemnou diplomacii, aby neztratil ukrajinskou církev, podřízenou moskevskému patriarchátu," poznamenal ruský deník.

List rovněž uvedl, že na koncilu se sice nemá řešit autonomie ukrajinské církve, ale ostrost tohoto problému se nikam nevytratí, a tak je pro Moskvu mimořádně důležité nevypadat méně vlivně než konstantinopolský patriarchát, který má vynikající vztahy s Vatikánem.

Schůzka na přání prezidenta Putina?

Za druhý důvod schůzky s papežem označil deník "světskou politiku", do níž je moskevský patriarcha zapleten mnohem více než papež. Schůzka v Havaně by nebyla možná, kdyby zájmy ruské pravoslavné církve a zájmy Kremlu v této otázce nebyly v souladu. Pro Vladimira Putina je ale dialog s Františkem jako jedním z vlivných světových vůdců mimořádně cenný.

"Nemá smysl čekat od schůzky na havanském letišti rychlé praktické výsledky. Ale ani není možné příliš vysoko hodnotit sám fakt, že po desetiletích odkladů dialog začíná," uzavřel list Vedomosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)