Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ruský soud řeší špionážní kauzu z prostředí pravoslavné církve

Ze světa / vlu / ČTK / 4. března 2016 12:47
Ruský soud řeší špionážní kauzu z prostředí pravoslavné církve

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Moskva - Moskevský městský soud dnes za zavřenými dveřmi projednává špionážní kauzu, v níž je ze spolupráce s americkými tajnými službami obviněn pracovník vedení ruské pravoslavné církve. Rozhlasová stanice Echo Moskvy označila proces za záhadný s možnými vazbami na výbušnou situaci na východě Ukrajiny.

Před soudem stanul jistý Jevgenij Petrin, který působil v zahraničním odboru ústředního moskevského patriarchátu. Zadržen byl už v polovině roku 2014 a po celou dobu jeho vazby proniklo do médií jen velmi málo informací.

Petrin údajně předával americkým agentům informace o činnosti ruských pravoslavných duchovních v Donbasu, kde od jara 2014 vedou proruští separatisté ozbrojený boj proti ukrajinské armádě. K ruskému církevnímu vedení měl Petrin blízko, v moskevském patriarchátu pracoval půldruhého roku. Předtím působil ve složkách ruské kontrarozvědky FSB.

Podle obhájců byl Petrin na Ukrajině pověřen tajným úkolem, o jehož povaze se ruská média nešíří. Spojil se údajně s jakýmisi agenty, které podezíral ze špionáže ve prospěch USA. Aby vzbudil jejich důvěru, dodával jim prý informace o působení církve, které získával z otevřených zdrojů.

Pokud bude Petrin usvědčen ze špionáže, hrozí mu podle moskevského rozhlasu až dvacet let vězení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)