Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Izrael při tajné operaci odvezl Židy z Jemenu, ale jen zlomek Operace Létající koberec

Ze světa / kir / čtk/redakce / 21. března 2016 11:38
Izrael při tajné operaci odvezl Židy z Jemenu, ale jen zlomek Operace Létající koberec

Ilustrační foto - Židé s typickými jarmulkami
Autor: Wikipedia.org / David Berkowitz / Wikimedia Commons

Tel Aviv - Během tajné operace bylo v noci na dnešek z válkou zmítaného Jemenu odvezeno 19 Židů. O záchraně židovských obyvatel informovala agentura AFP s odvoláním na nejmenované izraelské představitele. Mezi převezenými byl i rabín Saliman Dahari, který do Izraele dorazil spolu s rodiči a manželkou. Na operaci se podílelo i americké ministerstvo zahraničí, napsal izraelský list The Jerusalem Post. Jemen a Izrael spolu nemají navázány diplomatické vztahy.

Pětičlenná židovská rodina žila v jemenské metropoli Saná, zbývajících 14 převezených osob pocházelo z města Rajda na severozápadě země. "Ve skupině z Rajdy byl i rabín, který s sebou přivezl svitek tóry starý 500 až 600 let," uvedla ve svém prohlášení Židovská agentura pro Izrael (JAFI), nevládní organizace, která se stará o židovskou imigraci z diaspory do Izraele.

Izrael při tajné operaci odvezl Židy z Jemenu, ale jen zlomek Operace Létající koberec

Většina jemenských Židů před transportem během Operace Létající koberec letadlo nikdy neviděla, avšak věřili v biblické proroctví, v kterém se v Knize Izajáš (40:31) a Exodus (19:4) píše, že Bůh slíbil návrat dětí Izraele na Sijon „na křídlech orla“
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Operace Létající koberec

Do roku 1949 žilo v Jemenu přes 40.000 Židů. Většina z nich byla převezena do nově vzniklého státu Izrael během Operace Létající koberec, která se uskutečnila od června 1949 do září 1950. Během této tajné akce, o které se veřejnost dozvěděla až o několik měsíců později, podnikly americké a britské letouny na 380 letů mezi jemenským Adenem a Izraelem. Podle odhadů z roku 2010 žilo v Jemenu již jen asi 150 Židů. Nyní je v zemi již jen 50 židovských obyvatel, kteří se tam rozhodli zůstat, uvedla JAFI.

Občanská válka v Jemenu

Krize v Jemenu trvá od září 2014, kdy šíitští rebelové obsadili metropoli Saná a začali postupovat dál na jih. Na stranu vlády se loni na jaře přidala koalice arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií, díky čemuž se podařilo několik oblastí osvobodit. Loni v létě byl z rukou rebelů zpět dobyt i přístav Aden, kam se pak z exilu v Saúdské Arábii vrátila vláda i prezident.

Občanská válka v Jemenu si už vyžádala nejméně 6200 obětí, z toho zhruba polovina byli podle OSN civilisté. Tato nejchudší země Arabského poloostrova s asi 25 miliony obyvatel se kvůli válce ocitla na pokraji humanitární katastrofy. Na 2,4 milionu Jemenců přišlo kvůli bojům o střechu nad hlavou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)