Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Velehrad připravuje výstavu věnovanou sochaři Otmaru Olivovi

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK / 29. března 2016 10:54
Velehrad připravuje výstavu věnovanou sochaři Otmaru Olivovi

Otmar Oliva
Autor: Wikipedia.org / Michal Maňas / Creative Commons

Velehrad - Obec Velehrad připravuje výstavu o sochaři Otmaru Olivovi, který ve vesnici žije a tvoří více než tři desítky let. Expozice by měla být v Turistickém centru Velehrad k vidění tři roky. Zahájena bude na začátku června měsíc před cyrilometodějskou poutí, která do obce láká desítky tisíc návštěvníků. Budou se moci seznámit s Olivovým uměleckým dílem i s poutním místem, s nímž je jeho tvorba spjata.

"O výstavě jsme přemýšleli už několik let a myšlenka se stala aktuální pokaždé, když u nás doma zazvonili návštěvníci Velehradu s tím, že by rádi viděli sochařův ateliér," uvedl umělcův syn a jeden z organizátorů výstavy Ondřej Oliva. Vystavena budou díla, která nejlépe zachycují široký záběr Olivovy tvorby. "Přednost jsme dali sochám, které mají vztah k Velehradu, které jsou pro dnešního člověka nejaktuálnější a zároveň vydávají svědectví o časech minulých i současných," dodal Ondřej Oliva.

Vystavená díla pocházejí ze soukromých sbírek, ze sochařova velehradského ateliéru a také z galerií. Podle starosty Aleše Mergentala chce Velehrad sochaře představit z pohledu kunsthistorického a teologického, ale také v kontextu každodenního života a doby, tedy nejen v ateliéru, ale i v rodině, uprostřed přátel nebo na vrcholcích hor.

Společně s dvěma desítkami plastik bude součástí expozice i dosavadní životní příběh sochaře a jednoho z jeho prvních děl, a to oltáře velehradské baziliky z roku 1985. Za pomoci videoprezentací se návštěvníci seznámí i se složitým procesem vzniku uměleckého díla od prvního nápadu až po konečnou realizaci.

Otmar Oliva si možnosti vystavovat ve Velehradě váží. "Jsem vděčný obci Velehrad, své rodině a přátelům za možnost mou tvorbu na Velehradě takto prezentovat. Jedná se o dílo tak jako tak společné, formované dobou, místem a okolnostmi života, ze kterých se zkrátka nedá vyzout," uvedl sochař. Výstava ve Velehradě potrvá do prosince roku 2019.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)