Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V čele Salvátora místo Halíka Ovčáček

Domácí zpravodajství / tes / Vlastní zpráva / 1. dubna 2016 10:20
V čele Salvátora místo Halíka Ovčáček

Tiskový mluvčí a bývalý redaktor Haló novin Jiří Ovčáček
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Creative commons

Praha - Tomáš Halík, který vede římskokatolickou akademickou farnost při kostele Nejsvětějšího Salvátora od roku 1990, byl včera 31.března odvolán. Dle dostupných informací k tomu došlo pro „neposlušnost“.

Zatímco hlava českého státu Miloš Zeman a český arcibiskup Dominik Duka a jejich přátelé večeřeli s čínskou hlavou státu Si Ťin-pchingem, Halík pojedl v rámci mše za oběti komunistického režimu v Číně s Kristem. „Dějiny píší vítězové, ale je třeba slyšet i hlasy obětí,“ řekl Halík v úvodu ceremonie a vysvětlil poslání Velikonoc. Podle něj nejde pouze o vzkříšení sama sebe a své víry, ale také o soucit se slabými a nemocnými, spojený s Kristovým temným zvoláním na kříži: „Ach Bože, proč jsi mě opustil?“ Podle Halíka je v tomto výroku skryto utrpení všech obětí násilí a nespravedlnosti, na které za žádných okolností nesmíme přestat myslet.

Z kůru kostela u Salvátora toho večera visely dvě malé tibetské vlajky, což ovšem podle arcibiskupa Dominika Duky bylo nevhodné gesto. Toto vysvětlení Duka nechtěl dále specifikovat. „Nevím, jestli bratra popudilo to, že byly vlajky příliš malé nebo příliš velké. Každopádně moji víru a působení nikdo neumlčí,“ vysvětlil Halík. Na jeho místo nastupuje Jiří Ovčáček, dosavadní mluvčí prezidenta Miloše Zemana. „Praktikuji víru rekreačně, nyní se snažím ji prohloubit, je to jako práce v dole, beru to jako hozenou rukavici,“ komentoval pro Christnet Ovčáček svoje nové hobby a doplnil, že si už nechává šít roucho z tyrkysového brokátu u hradní švadleny paní Aleny. „Už píšu kázání a plánuji reorganizaci,“ popsal své plány do budoucna a prozradil, že po duchovnějším zaměření svého zaměstnání dlouho toužil. Novým tiskovým mluvčím Hradu prý bude Adam B. Bartoš nebo Hedvika Choroš Bobošíková, dcera euroskeptičky Jany Bobošíkové.

Zpráva je součástí aprílového vydání.  

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)