Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Experti: Biblické texty mohly vzniknout dříve, než se tvrdí

Ze světa / vlu / ČTK / 13. dubna 2016 13:23
Experti: Biblické texty mohly vzniknout dříve, než se tvrdí

Nově nalezené střepy keramických nebo hliněných nádob ze 7. století před naším letopočtem
Autor: PNAS / Faigenbaum-Golovin

Jeruzalém - Izraelští matematici a archeologové tvrdí, že nalezli nové důkazy naznačující, že klíčové biblické texty vznikly dříve, než se dosud vědci domnívali. Odborníci z univerzity v Tel Avivu odhalili v pondělí výsledky svého zkoumání v americkém vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Experti při svém zkoumání používali analýzy rukopisů podobné těm, které používají zpravodajské agentury či banky při analyzování podpisů. Odhalili tak, že známé nápisy ve starověké hebrejštině napsané na keramických deskách, které jsou datované okolo roku 600 před naším letopočtem, byly napsány nejméně šesti rozdílnými autory. Nápisy přitom naznačují, že ve starověkém Judsku byla v té době již značně rozšířená gramotnost. Ve stejné době tedy mohly vzniknout i biblické texty.

Nejnovější odhalení je dalším příspěvkem do již dlouhá léta trvající debaty o tom, kdy byly sestaveny první biblické texty, poznamenala agentura AP. Stalo se tak před nebo po obléhání a zničení Jeruzaléma v roce 586 před naším letopočtem, kdy babylonský král Nebukadnesar II. zničil jeruzalémský Chrám a velkou část obyvatelstva odvedl do zajetí?, ptají se mnozí experti.

Na novém výzkumu se podílel tým izraelského archeologa Israele Finkelsteina složený z doktorandů v oblasti aplikované matematiky, profesorů matematiky, archeologů a fyzika. Všichni zkoumali 16 nápisů na keramických deskách objevených na jihu Izraele, kde se nacházela starověká vojenská pevnost Arad. Podařilo se jim zrekonstruovat hebrejská písmena, z nichž některá již částečně vymizela. Poté použili počítačový algoritmus, aby zanalyzovali text a nalezli rozdíly v písmu. 

Samotné nápisy nejsou biblickými texty, je na nich detailní popis pohybu vojska či jeho výdaje, což naznačuje, že tehdejší velitelé již uměli psát. Vzhledem k této rozšířené gramotnosti je tak možné, že již v této době byly napsány rovněž i některé biblické texty, uvádí nová studie. Dosud se přitom předpokládalo, že nejstarší sbírka biblických textů, takzvané Svitky od Mrtvého moře, vznikla až o několik století později.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)